AFP anunta adevarata miza pentru Dancila la alegerile de azi: „Isi joaca supravietuirea la sefia PSD”

analize

Presedintele roman Klaus Iohannis este favorit in vederea obtinerii duminica a celui de-al doilea mandat, impotriva fostului premier de stanga Viorica Dancila, un ultim act al unui duel purtat de mai multe luni de cei doi adversari, cu pretul unor crize politice repetate, relateaza AFP, citata de news.ro.

In contextul in care victoria sa a creat o surpriza in alegerile prezidentiale din 2014, presedintele in exercitiu Klaus Iohannis, in varsta de 60 de ani, este prezentat de aceasta data ca invingator detasat in turul doi al alegerilor, dupa ce a condus in primul tur, la 10 noiembrie. El a obtinut 38% din sufragiile exprimate atunci.

Acest scrutin, care intervine la 30 de ani de la caderea Cortinei de Fier, ar urma sa confirme ancorarea europeana a Romaniei, spre deosebire de alte tari din fostul bloc comunist – ca Ungaria si Polonia -, in care discursul suveranist si nationalist se bucura de un mare ecou.

Seful in exercitiu al statului o infrunta pe Viorica Dancila, in varsta de 55 de ani, propulsata in prim-planul scenei politice in ianuarie 2018, cand a preluat fraiele Guvernului la cererea fostului sef al Partidului Social Democrat (PDS) Liviu Dragnea, in prezent incarcerat dupa ce a fost gasit vinovat de coruptie.

Dupa 21 de luni haotice, Guvernul Dancila a fost rasturnat in octombrie de Parlament si inlocuit cu un Cabinet de centru-dreapta, sub conducerea Partidului Liberal (PNL), din care provine Iohannis.

Aceasta iesire brutala din scena a slabit candidatura lui Dancila, intr-un context in care PSD, care a dominat viata politica romaneasca din 1990, si-a multiplicat infrangerile, dupa victoria in alegerile legislative din 2016.

”Domnul Iohannis reprezinta unica optiune europeana si euro-atlantica” si garanteaza ”predictibilitatea” diplomatiei romane, pusa la incercare dupa decizii controversate ale social-democratilor, a declarat pentru AFP fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Prerogativele presedintelui Republicii ii permit sa joace un rol hotarator in domeniul politicii externe si sa emita un aviz cu privire la numirea unor magistrati de rang inalt de la parchet si ministri.

In timpul celor aproape trei ani de coabitare agitata cu stanga, Klaus Iohannis a purtat un razboi de uzura, pentru a obstructiona reforma sistemului judiciar efectuata in pas de asalt de PSD.

Denuntata la Bruxelles ca aducand atingere statului de drept si contestata luni de zile de zeci de mii de manifestanti, aceasta reforma a costat PSD peste un milion de voturi, apreciaza sociologul Alin Teodorescu.

Social-democratii, mostenitorii fostului Partid Comunist Roman (PCR), au pierdut in popularitate inclusiv in bastioanele lor de campanie.

A saptea cea mai populata tara din UE, cu 19,4 milioane de locuitori, Romania afiseaza disparitati profunde intre centrele urbane – unde nivelul de trai se apropie de standardele europene – si zone rurale intre cele mai sarace de pe continent.

Aproape un roman din doi traieste la tara.

In timp ce Klaus Iohannis se prezinta ca un ”meterez al democratiei” in fata unui ”regim toxic”, Viorica Dancila il catalogheaza drept ”un om las si arogant, un dictator”.

Refuzul sau de a dezbate in direct cu rivala sa i-a adus lui Iohannis numeroase critici, inclusiv in randul simpatizantilor sai.

Potrivit unor analisti, fostul premier isi joaca, in acest scrutin, supravietuirea la conducerea PSD. In primul tur, ea a obtinut 22% din voturile exprimate, adica jumatate din scorul inregistrat de formatiunea sa in alegerile legislative din 2016.

De la cei aproximativ patru milioane de romani care traiesc in strainatate, Dancila a obtinut mai putin de 3% din voturile exprimate. Imigratia populatiei, in cautarea unor conditii de viata mai bune, este una dintre principalele provocari ale Romaniei.

Candidata de stanga a scos in fata puternica crestere economica inregistrata in mandatul sau (4,1% in 2018), alimentata de cresteri ale pensiilor si salariilor in sectorul public. Insa aceste cresteri au provocat ingrijorarea UE si Fondului Monetar International (FMI), care au avertizat cu privire la o explozie a deficitului.

Sectiile de votare s-au deschis la ora 5.00 GMT (7.00, ora Romaniei) si se inchid la ora 19.00 GMT (21.00, ora Romaniei). Estimari urmeaza sa fie difuzate imediat, iar rezultate partiale publicate duminica noaptea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: