Africa de Sud ar putea deveni prima tara care ofera fiecarui locuitor un venit lunar fara nicio obligatie. Anunt al partidului de guvernamant

externe

Africa de Sud

Africa de Sud sufera de o inegalitate severa a veniturilor – una dintre cele mai grave din lume. In acelasi timp, rata somajului este de peste 30%, relateaza Business Insider.

Dar guvernul sau crede ca are o solutie: un venit de baza universal.

Ideea se bucura de un sprijin politic larg, iar cel mai mare partid politic al tarii, Congresul National African, a declarat recent ca se angajeaza sa implementeze un venit de baza universal in termen de doi ani.

Candva o inventie a visatorilor ideologici, venitul universal de baza – plati directe regulate in numerar catre populatie, fara conditii – a crescut in legitimitate, in special dupa succesul cecurilor de stimulare din epoca Covid. Vizionarii din domeniul tehnologiei, care se intrec in dezvoltarea unei inteligente artificiale din ce in ce mai avansate, au sugerat, de asemenea, implementarea unui venit de baza universal. Acestia spun ca ar contribui la atenuarea pierderilor de locuri de munca cauzate de inteligenta artificiala.

Alte cateva tari au experimentat versiuni ale unui venit de baza pentru anumite categorii de populatie. Kenya, de exemplu, ofera plati neconditionate pentru aproximativ 20.000 de persoane din 200 de orase diferite.

In Statele Unite, numeroase orase si unele state experimenteaza la scara redusa cu venituri de baza garantate, care ofera plati fara obligatii, dar numai unor grupuri selectate de persoane aflate in nevoie. In timp ce studiile au aratat ca aceste programe americane sunt de succes, ele s-au lovit si de o opozitie politica semnificativa.

Dar in Africa de Sud, majoritatea partidelor politice sunt de acord cu acest lucru. Trebuie doar sa stabileasca detaliile.

„ANC se angajeaza sa finalizeze o politica cuprinzatoare privind subventia de sprijin pentru venitul de baza in termen de doi ani de la instalarea noii administratii ANC”, a declarat partidul de guvernamant din Africa de Sud.

Aceasta declaratie a fost facuta cu o saptamana inainte de alegerile generale din 29 mai, in urma carora ANC si-a pierdut majoritatea in parlament. In prezent, ANC lucreaza la formarea unui guvern de uniune, iar angajamentul de a implementa un venit de baza universal va aparea aproape sigur in cadrul negocierilor.

In timp ce Africa de Sud ofera plati anumitor grupuri care traiesc sub pragul saraciei prin intermediul programului sau de ajutor social in situatii de dificultate, planul ANC ar deschide eligibilitatea pentru toti adultii sud-africani, potrivit The Guardian.

Daca va fi dus la bun sfarsit, planul ANC ar face din Africa de Sud prima tara care ofera un venit de baza universal.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: