externe

Africa de Sud va permite iahtului Nord sa andocheze in Cape Town

Liderii opozitiei sud-africane au cerut guvernului sa sechestreze iahtul Nord al oligarhului rus Alexei Mordasov, care a plecat saptamana trecuta din Hong Kong cu destinatia Cape Town, potrivit BBC.

Insa un purtator de cuvant al presedintelui Cyril Ramaphosa a spus ca nu vede „niciun motiv” sa respecte sanctiunile occidentale.

„Africa de Sud nu are nicio obligatie legala de a respecta sanctiunile impuse de SUA si UE. Obligatiile Africii de Sud in ceea ce priveste sanctiunile se refera numai la cele care sunt adoptate in mod specific de Natiunile Unite”, a declarat Vincent Magwenya reporterilor, la Pretoria, mentionand ca Mordasov nu este supus niciunei sanctiuni ONU.

Tarile occidentale si aliatii lor au impus sanctiuni asupra a peste 1.000 de persoane si intreprinderi rusi, ca raspuns la invazia Rusiei in Ucraina.

Guvernul lui Ramaphosa a evitat pana acum sa critice direct Rusia, abtinandu-se de mai multe ori la voturile care au condamnat in mod expres razboiul. Pretoria a cerut, de asemenea, un acord negociat pentru a pune capat conflictului.

Luni, primarul Cape Town, Geordin Hill-Lewis – membru al partidului de opozitie Alianta Democrata – a cerut oficialilor sa interzica intrarea iahtului, scriind pe Twitter ca „nu ar putea exista loc in orasul nostru pentru complicii lui Putin”.

„Trebuie spus ca pana acum, conduita in politica externa a tarii noastre in legatura cu razboiul ilegal, imperialist al Rusiei, a fost rusinoasa”, a adaugat Hill-Lewis. „Iata o oportunitate de a corecta unele dintre aceste erori de judecata si de a sustine ceea ce este in mod clar corect.”

Nu este clar daca Mordasov se afla de fapt la bordul navei. Vorbind duminica cu presa locala, Hill-Lewis a sugerat ca miliardarul calatoreste pe iahtul sau. Saptamana trecuta, un purtator de cuvant al oligarhului a declarat pentru Bloomberg News ca acesta se afla la Moscova de cand iahtul sau a sosit in Hong Kong.

Guvernul din Hong Kong a oferit recent justificari similare atunci cand a refuzat sa impiedice intrarea iahtului, seful executivului John Lee afirmand ca orasul va tine cont de sanctiunile ONU, dar nu de cele „unilaterale” impuse de „jurisdictiile individuale”.

Inainte de razboi, Mordashov era cel mai bogat om al Rusiei. La inceputul conflictului, el a fost vizat de sanctiuni occidentale ample din cauza legaturilor sale cu Putin. Dar miliardarul declarat ca nu s-a implicat in politica rusa si ca are o influenta redusa la Kremlin.

Din cauza sanctiunilor, Mordasov a pierdut deja una dintre navele sale mai mici, Lady M, confiscata de politia italiana in martie.

Dar se crede ca Nord este cel mai mare iaht al sau. Nava este mai mare decat un teren de fotbal si este descrisa drept una dintre cele mai extravagante din lume, potrivit Forbes.

La scurt timp dupa izbucnirea conflictului din Ucraina, iahtul – care dispune de doua platforme de elicopter, o piscina si un cinematograf – a parasit Seychelles si a pornit spre portul rus Vladivostok. Miscarea a fost vazuta ca o incercare de a evita soarta navei Lady M.

Dar expertii spun ca proprietari precum Mordasov se confrunta cu probleme serioase in gasirea de porturi internationale capabile sa intretina astfel de ambarcatiuni. Majoritatea se afla in Europa, unde navele ar fi confiscate instantaneu.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

6 minute ago

SUA nu accepta ca presedintele Xi Jinping sa-si consolideze legaturile atat cu Occidentul, cat si cu Rusia: „China nu poate avea si untul, si banii pentru unt”

Washingtonul nu este de acord ca presedintele chinez Xi Jinping sa "joace pe doua terenuri",…

21 de minute ago

Israelul confirma ca doi dintre muncitorii thailandezi luati ostatici de Hamas pe 7 octombrie au fost ucisi

Armata israeliana a anuntat joi ca doi thailandezi, muncitori agricoli dintr-un kibbutz atacat de Hamas…

36 de minute ago

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

8 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

13 ore ago