Agent de paza la o centrala NUCLEARA din Belgia a fost UCIS. Legitimatia de acces a disparut

externe

Un agent din dispozitivul de securitate de la o centrala nucleara din Belgia a fost ucis joi seara in orasul Charleroi, iar legitimatia sa de acces la centrala a disparut, relateaza sambata publicatia belgiana Derniere heure, care remarca, intre altele, faptul ca, desi crima s-a produs cu doua zile in urma, aceasta a fost ignorata complet de presa in mod nejustificat.

Agentul de securitate se plimba cu cainele sau cand a fost impuscat joi seara, iar ecusonul sau, care permitea accesul in centrala, a disparut, au confirmat surse politienesti, citate de Agerpres.

Investigatia se anunta deosebit de delicata, mai ales dupa triplul atentat de marti ce a zguduit Belgia, in conditiile in care centralele nucleare figureaza printre potentialele tinte ale celulei teroriste pe axa Paris — Bruxelles.

La 17 februarie, Derniere heure dezvaluia ca directorul programului belgian de cercetare si dezvoltare nucleara a fost spionat de aceasta faimoasa celula terorista franco-belgiana, suspectata de comiterea atentatelor de la Paris si Bruxelles.

Dupa aceasta dezvaluire de presa, ministrul belgian de interne, Jan Jambon, nu a considerat necesar sa ridice nivelul de securitate la centralele nucleare din tara, mai scrie publicatia mentionata. El a facut aceasta mai tarziu, in ziua atentatelor, adauga ziarul.

Totusi, in ziua uciderii agentului de paza, care lucra la centrala nucleara Tihange (situata la Lieges, la 73 de kilometri distanta de Bruxelles), canalul de televiziune RTBF relatase ca autoritatile au retras legitimatiile de acces pentru 11 lucratori ai centralei in ultima saptamana, adica dupa arestarea lui Salah Abdeslam, considerat ‘creierul’ atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris in cartierul bruxellez Molenbeek, membru al gruparii care a comis si atacurile de marti de la Bruxelles.

Teroristii de la Bruxelles, scria anterior Derniere heure, intentionau comiterea unor acte diversioniste la centralele nucleare belgiene, dar si-au schimbat tintele dupa ce au fost incoltiti de politie, ca urmare a intensificarii raidurilor acesteia, ce au dus la arestarea mai multor militanti ai celulei franco-belgiene.

Belgia dispune de doua centrale nucleare echipate in total cu sapte reactoare, la Doel (nord) si Tihange, in apropiere de granita cu Germania. Securitatea in jurul celor doua centrale nucleare a fost intarita marti, iar personalul care nu este indispensabil a fost evacuat, dupa atentatele de la aeroport si metrou.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: