Agentia australiana de siguranta nucleara a trimis echipament de detectare portabil in cautarea capsulei de cesiu-137

externe

Agentia australiana de siguranta nucleara a anuntat marti ca s-a alaturat cautarii capsulei radioactive care a disparut in timpul transportului, trimitand o echipa cu un autovehicul dotat cu echipament de detectare, transmite Reuters.

A trecut o saptamana de cand autoritatile au pornit in cautarea capsulei despre care se crede ca a cazut dintr-un camion care a parcurs aproximativ 1.400 de kilometri prin Australia de Vest. Pierderea a declansat o alerta de radiatii in zone intinse.

Capsula, care face parte dintr-un aparat folosit pentru a masura densitatea minereului de fier, fusese incredintata de Rio Tinto Ltd (RIO.AX) unui antreprenor specializat in transport. Rio si-a cerut scuze luni pentru pierderea capsulei, care a avut loc candva in ultimele doua saptamani.

Agentia australiana pentru protectia impotriva radiatiilor si siguranta nucleara a declarat ca lucreaza cu guvernul din Australia de Vest pentru a localiza capsula. Acesta a adaugat ca Organizatia Australiana pentru Stiinta si Tehnologie Nucleara a trimis si specialisti in servicii de radiatii, precum si echipamente de detectare si imagistica.

Camionul a calatorit de la nord de Newman, un orasel din indepartata regiune Kimberley, pana la o unitate de depozitare din suburbiile de nord-est a Perth – o distanta mai mare decat lungimea Marii Britanii.

Serviciile de urgenta au emis marti o noua alerta pentru soferii de-a lungul celei mai lungi autostrazi din Australia, sa aiba grija cand se apropie de grupurile de cautare, deoarece vehiculele care poarta detectoarele de radiatii circula cu viteza mica.

„Va dura aproximativ cinci zile pentru a parcurge traseul initial, aproximativ 1400 de km, cu echipaje care calatoresc spre nord si spre sud de-a lungul Great Northern Highway”, a declarat, luni seara, Darryl Ray, de la Departamentul de Pompieri si Servicii de Urgenta.

Aparatul a fost ridicat de la mina Gudai-Darri a companiei Rio Tinto pe 12 ianuarie. Cand a fost desfacut pentru inspectie pe 25 ianuarie, aparatul era rupt, si mai multe suruburi lipsa.

Autoritatile banuiesc ca vibratiile camionului au cauzat slabirea suruburilor, iar capsula a cazut din cutie si apoi pe drum printr-un gol din camion.

Capsula de argint, de 6 milimetri diametru si 8 mm lungime, contine cesiu-137 care emite radiatii egale cu 10 raze X pe ora.

Oamenii au fost avertizati sa stea la cel putin cinci metri distanta, deoarece expunerea la radiatii ar putea provoca arsuri sau boli, desi expertii au spus ca deplasarea in masina pe langa capsula ar avea un risc relativ scazut, asemanator cu efectuarea unei radiografii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: