Agentia israeliana pentru securitate interna, Shin Bet, anunta ca ii va „vana” pretutindeni pe liderii Hamas: „Acesta este Munchen-ul nostru”

externe

Shin Bet, vanatoare, Hamas, Munchen

Israelul va urmari Hamas in Liban, Turcia si Qatar, chiar daca va dura ani de zile, a declarat seful agentiei de securitate interna din Israel, Shin Bet, intr-o inregistrare difuzata duminica de postul public israelian Kan, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Nu este clar cand sau cui a facut aceste declaratii seful Shin Bet, Ronen Bar. Agentia de securitate israeliana a refuzat sa comenteze informatiile.

„Cabinetul ne-a stabilit drept obiectiv, ca sa folosim un limbaj popular, sa eliminam Hamas. Acesta este Munchen-ul nostru. Vom face asta peste tot, in Gaza, in Cisiordania, in Liban, in Turcia, in Qatar. Va dura cativa ani, dar vom fi acolo pentru a o face”.

Prin mentionarea Munchen, Bar se refera la raspunsul Israelului la uciderea, in 1972, a 11 membri ai echipei olimpice israeliene, atunci cand oameni inarmati din grupul palestinian Septembrie Negru au lansat un atac in contextul Jocurilor Olimpice gazduite la Munchen.

Israelul a raspuns prin desfasurarea unei campanii de asasinare directionata impotriva agentilor si organizatorilor din Septembrie Neagra de-a lungul mai multor ani si in mai multe tari. Israelul a promis ca va anihila Hamas dupa atacul din 7 octombrie.

In afara Fasiei Gaza, liderii Hamas locuiesc sau viziteaza frecvent Libanul, Turcia si Qatarul. Qatarul a ajutat la medierea unui armistitiu de o saptamana, care fost intrerupt vineri. De-a lungul anilor, mai multe tari au oferit o oarecare protectie Hamasului, desemnat grup terorist de Australia, Canada, Uniunea Europeana, Israel, Japonia si Statele Unite.

In 1997, agentii Mossad-ului israelian au esuat in otravirea liderului de atunci al Hamas, Khaled Meshaal, in Iordania. Israelul a trebuit sa-i dea Iordaniei un antidot pentru ca viata lui Meshaal sa fie salvata. La acea vreme, liderul israelian Benjamin Netanyahu era prim-ministru.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: