Agentie rusa: Coreea de Nord vrea sa trimita 100.000 de soldati in Ucraina, in ajutorul „republicilor independente”. Colonel rus: „Sa acceptam mana pe care ne-o intinde Kim Jong-Un”

externe

Coreea de Nord ar intentiona sa trimita 100.000 de soldati in ajutorul Rusiei in Ucraina, a anuntat la Moscova o agentie de presa apropiata de Kremlim, informeaza publicatia australiana news.com.au.

Un important expert in domeniul apararii de la Moscova, colonelul in rezerva Igor Korotchenko, a declarat pentru televiziunea de stat: „Nu ar trebui sa fim timizi in a accepta mana pe care ne-o intinde Kim Jong-Un”.

Coreea de Nord a lasat sa se inteleaga prin „canale diplomatice” ca, pe langa furnizarea de muncitori constructori pentru refacerea zonelor afectate de razboi, este gata sa furnizeze si o vasta forta de lupta, a relatat agentia de stiri Regnum.

Acestia ar urma sa fie desfasurati in cadrul fortele separatiste pro-Putin din Republica Populara Donetk [RPD] si Republica Populara Luhansk [RPL], ambele recunoscute recent de Kim Jong-Un ca tari independente.

„Tara este pregatita sa transfere pana la 100.000 dintre soldatii sai in Donbas”, a transmis agentia de presa pro-Kremlin. „Phenian va putea sa isi transfere unitatile sale tactice in Donbas”, subliniaza Regnum.

In schimb, Rusia ar urma sa furnizeze cereale si energie Coreei de Nord.

Korotchenko, redactor-sef al publicatiei „Apararea Nationala”, a confirmat la canalul Rossiya 1, ca „exista rapoarte conform carora 100.000 de voluntari nord-coreeni sunt pregatiti sa vina si sa ia parte la conflict”.

El a mai spus ca poporul nord-coreean este „rezistent si neexigent” si ca „cel mai important lucru este ca sunt motivati”.

„Nu ar trebui sa fim timizi in a accepta mana pe care ne-o intinde Kim Jong-Un….”, a subliniat expertul.

„Daca voluntarii nord-coreeni, cu sistemele lor de artilerie, cu o bogata experienta in razboiul de artilerie si cu sisteme de rachete cu lansare multipla de calibru mare, fabricate in Coreea de Nord, doresc sa participe la conflict, ei bine, sa dam unda verde impulsului lor de voluntariat. Daca Coreea de Nord isi exprima dorinta de a-si indeplini datoria internationala de a lupta impotriva fascismului ucrainean, ar trebui sa-i lasam”, a subliniat Korotchenko.

Este „dreptul suveran al RPD si al RPL de a semna acordurile relevante”.

Pe 13 iulie, Coreea de Nord a anuntat ca recunoaste cele doua „republici populare” separatiste proruse din estul Ucrainei drept state independente.

„Reprezentanta diplomatica” a separatistilor la Moscova a difuzat pe Telegram o fotografie cu reprezentanta sa, Olga Makeeva, primind ceea ce ea prezinta a fi o scrisoare de recunoastere din mainile ambasadorului nord-coreean Sin Hong Chol.

Cu putin timp inainte de aceasta, liderul teritoriului separatist Donetk, Denis Pusilin, a anuntat aceasta recunoastere din partea autoritatilor nord-coreene. „Statutul international al Republicii Populare Donetk continua sa se intareasca”, a spus el. „Aceasta este o noua victorie pentru diplomatia noastra”, a adaugat el pentru AFP.

Ambasada Coreei de Nord la Moscova a confirmat ca a recunoscut independenta ambelor entitati teritoriale, Donetk si Lugansk.

Rusia si-a justificat ofensiva militara impotriva Ucrainei prin necesitatea de a apara aceste entitati separatiste din estul tarii.

Moscova este considerata de Occident, in pofida infirmarilor sale, instigatoarea acestor miscari separatiste in 2014, in urma anexarii de catre Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: