Agricultorii polonezi protesteaza fata de importurile de cereale ucrainene „de slaba calitate”

externe

Grupuri de agricultori polonezi au blocat, joi, circulatia camioanelor la cel putin trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina si au oprit operatiunile de descarcare a cerealelor ucrainene in unele docuri, pentru a protesta fata de intrarea in Polonia a cerealelor ucrainene de „slaba calitate” si care le provoaca pierderi, transmite agentia EFE preluata de Agerpres.

Potrivit presedintelui Camerei Agricole din orasul polonez Lublin, numai la punctul de trecere a frontierei de la Dorohusk peste 300 de persoane protesteaza „pentru a atrage atentia fata de slaba calitate a cerealelor ucrainene” si fata de „lipsa controalelor de calitate” in cazul acestora, situatie permisa de faptul ca „produsele ucrainene sunt exportate conform unor reglementari diferite” de cele poloneze.

In declaratii acordate presei, reprezentantii agricultorilor polonezi se plang ca marfurile venite din Ucraina „nu au densitatea si nici calitatea” cerute producatorilor locali si solicita efectuarea de controale la punctele de receptie a cerealelor.

Un deputat al Partidului Agrar Polonez, Jaroslaw Rzepa, a avertizat saptamana aceasta ca aproximativ 2,5 milioane de tone de cereale poloneze sunt inmagazinate fara perspective de comercializare dupa ce patrunderea libera pe piata a cerealelor ucrainene a provocat prabusirea preturilor.

Dupa declansarea razboiului in Ucraina, statele UE au acceptat suspendarea timp de un an a taxelor vamale si a cotelor maxime de import pentru cerealele ucrainene.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: