Aici nimeni nu sta drepti. Tarile din Europa in care nu exista ARMATA. Una este chiar membru NATO

life

Majoritatea tarilor au parte de forte militare impresionante, pe primul loc fiind desigur China, cu peste 1.600.000 de militari activi, insa sunt si altele in lume in care nu se afla picior de soldat. Unele chiar si in Europa.

Cel mai cunoscut stat lipsit de armata din Europa este Vaticanul. Pentru ordinea interna exista un corp de jandarmerie. Garda elvetiana este o unitate ce apartine de Sfantul Scaun, iar nu de statul Vatican. Nu exista un acord de aparare cu Italia pentru ca astfel ar fi afectata neutralitatea Vaticanului. Cu toate acestea, informal, armata italiana protejeaza acest mic stat.

vatican

Liechtenstein a renuntat la armata in 1868 pentru ca nu isi mai permitea sa o intretina. Principatul Liechtenstein are o echipa speciala pentru apararea legii, care este echipata numai cu arme de mic calibru.

liechtenstein

Nici Andorra nu are o armata regulata, insa are semnat un tratat cu Franta pentru a se proteja. Exista doar cativa soldati voluntari folositi pentru ceremoniile solemne. Insa exista o unitate speciala antrenata pentru operatiuni antiteroriste, GIPA, care face parte din politia statului.

andorra

Monaco a renuntat la finantarea fortelor armate inca din secolul 17, dupa ce avansul tehnologic in domeniul artileriei i-au depasit posibilitatile de aparare. Responsabilitatea protejarii acestui stat apartine tot Frantei, insa exista doua mici unitati militarizate, una are ca misiune apararea membrilor familiei regale si a legii, I ar cealalta este responsabila de stingerea incendiilor. Ambele unitati sunt bine antrenate si echipate cu arme de calibru mic.

monaco_marina2

Surprinzator, o alta tara europeana fara armata regulata este Islanda. Desi si-a desfiintat fortele armate din 1869, Islanada este totusi membra a pactului militar nord-atlantic, NATO. A existat un acord de aparare cu Statele Unite, care au mentinut aici o baza militara din 1951 pana in 2006. Cu toate ca si-a retras soldatii, Washingtonul a anuntat ca se va ocupa in continuare de protectia Islandei. De asemenea, Islanda are incheiate acorduri in domeniul militar si al securitatiii cu Norvegia, Danemarca si alte state membre NATO.

iceland1

Alte tari din lume care nu au forte armate de aparare sunt Insulele Marshall, Palau, Samoa, Tuvalu, Nauru, Insulele Solomon si Granada.

Sursa: truthsimplified.com

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: