„Ajungem la divort politic fata de Europa”. Avertismentul unui lider politic, ce inseamna nesocotirea opiniilor Curtii de la Venetia

politica

Parlamentul si Curtea Constitutionala trebuie sa tina cont de opinia Comisiei de la Venetia privind legile justitiei, declara la RFI presedintele Partidului Miscarea Populara (PMP), Eugen Tomac, care a apreciatca, in caz contrar, se poate vorbi despre „un divort politic fata de Europa”.

In opinia liderului PMP, „atat Parlamentul, cat si Curtea Constitutionala trebuie sa tina cont” de aceasta opinie.

„Intotdeauna, actuala majoritate, vocile din PSD care s-au ocupat de agenda privind modificarea legislatiei justitiei sustineau sus si tare ca vor tine cont de toate recomandarile Comisiei de la Venetia. Iata ca avem un prim raport preliminar, in octombrie vom avea concluziile finale si imi pun mari sperante ca va invinge luciditatea”, afirma Tomac.

Intrebat ce s-ar intampla daca Romania nu ar tine cont de opinia finala a Comisiei de la Venetia, Tomac a apreciat ca aceasta ar insrmna „un divort politic fata de Europa”

„Ar avea efect de divort politic fata de Europa un asemenea semnal, pentru ca noi am aderat la un set de valori si principii, care sunt fundamentale pentru UE, iar atunci cand decidentii politici hotarasc sa ignore asemenea semnale si sa le considere superficiale sau catalogandu-le nepotrivite, acest lucru are efect de distantare uriasa fata de tot ceea ce inseamna comunitatea comuna de valori si principii care stau la baza societatii europene”, spune Eugen Tomac.

Comisia de la Venetia a emis, vineri, o opinie preliminara in legatura cu modificarile la cele trei legi ale justitiei din Romania, formuland o serie de recomandari, intre care mentinerea rolului presedintelui si al CSM in numirea/revocarea procurorilor de rang inalt, renuntarea la schema de pensionare anticipata a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor sefi sa invalideze, ca neintemeiate, solutiile procurorilor. Expertii Comisiei de la Venetia considera ca noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesiva asupra judecatorilor si procurorilor, subminand independenta sistemului judiciar si a membrilor sai.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: