„Ajungem la mafiotii de la CCR”. Fost consilier prezidential despre refuzul lui Iohannis de a revoca si numi ministri

politica

Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, crede ca decizia lui Klaus Iohannis de a refuza atat revocarea cat si numirea unor ministri va fi atacata de PSD ca Curtea Constitutionala. 

„Problema reala in speta asta pare revocarea, nu numirea. Presedintele putea refuza numirile pentru Olguta si Laufer, dar in acelasi timp putea accepta revocarile pentru Stanescu si Sova (si s-ar fi numit niste interimari)

In realitate, Iohannis n-a acceptat nici revocarile, nici numirile. Aici e toata cheia. Simt ca ajungem la mafiotii de la CCR.

Bine, teoretic e greu de acceptat refuzul revocarii. E ca si cum presedintele ar impune premierului sa lucreze cu un ministru pe care nu-l mai vrea”, a scris Sebastian Lazaroiu pe Facebook.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat marti ca Executivul ar trebui sa analizeze o eventuala sesizare la CCR a unui conflict juridic intre Guvern si Presedintie, dupa ce seful statului a provocat o „incurcatura bine facuta” cu revocarea si numirea unor ministri.

„Primul lucru pe care Guvernul il va face este acela de a analiza situatia. A doua este sa examineze mai multe posibilitati, printre care sesizarea CCR pe un conflict juridic de natura constitutionala. Dupa cum stiti, posibilitea refuzului la numire o singura data a fost transata de CCR, in timp ce posibilitatea refuzului la revocare nu exista deocamdata in nicio decizie a CCR si nu exista, de altfel, niciun precedent”, a declarat vicepresedintele Camerei Deputatilor, citat de Mediafax.

Acesta a adaugat ca in PSD se analizeaza aceasta varianta.

Nicolicea a mentionat ca o problema este faptul ca seful statului nu a acceptat o revocare a unui ministru, acest lucru fiind o premiera.

„Sunt mai multe situatii. Diferenta intre unii propusi si unii care au fost revocati, sau care si-au dat demisia, este ca dna Olguta Vasilescu era posesoarea a doua propuneri, de revocare si de numire, fiind legate in ele, nimeni nu isi imagina incurcatura bine facuta, te accept sa fii revocat dar nu te accept sa fii numit”, a aratat el.

Intrebat care ar fi conflictul intre institutii, Nicolicea a raspuns: „Simplu. Dna premier a facut niste propuneri de care nu s-a tinut cont si legat de revocari nu cred ca exista vreo motivatie ca presedintele sa se poata opune unei revocari. Inteleg la numire, inventezi motive, mapa profesionala cum a zis Basescu sau alte motive, dar la revocare nu inteleg ce motiv poate sa invoce”.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca nu va semna decretele de numire in functia de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguta Vasilescu si pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltarii Regionale.

„Asadar se revoca din functia de membru al Guvernului ministrii Vasilescu, Andrusca, Cojocaru si Bran. Se ia act de demisia ministrului Fifor si se numesc in functia de membru al Guvernului urmatorii: domnul Les, Budai, Badalau, Breaz, Petrescu, domnul Matei. Celelalte doua propuneri le consider nepotrivite si vor fi refuzate. Depunerea juramantului va avea loc la ora 15.30 in aceasta sala”, a conchis presedintele.

Klaus Iohannis nu i-a mentionat insa pe Paul Stanescu si Lucian Sova printre ministrii pentru care a semnat decret de remaniere.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: