externe

Ajutor din toata lumea pentru Turcia si Siria. Peste 40 de tari s-au mobilizat sa trimita salvatori si echipamente

Peste 40 de tari s-au grabit sa trimita ajutor, personal si echipamente pentru a contribui la eforturile de salvare in zonele afectate de cutremur din Turcia si Siria, potrivit AP.

Reprezentantul romano-catolic responsabil cu proprietatile bisericii din Orientul Mijlociu ofera hrana si adapost victimelor cutremurului de luni. Francesco Patton, Custodele Tarii Sfinte, spune ca va deschide toate bisericile din nordul Siriei pentru a oferi adapost familiilor care si-au pierdut casele.

Biroul sau, Custodia Terrae Sanctae, spune ca proprietatile pot adaposti sute de oameni si pot oferi hrana si ingrijire medicala pentru cateva mii.

Uniunea Europeana a activat Mecanismul de Protectie Civila pentru a furniza  asistenta internationala, mentionand ca echipele de salvare din Romania si Tarile de Jos erau deja pe drum. In plus, sistemul de satelit Copernicus a fost activat pentru a furniza servicii de cartografiere de urgenta.

UE a declarat ca este, de asemenea, pregatita sa ofere ajutor Siriei prin programele sale de asistenta umanitara.

Statele Unite coordoneaza asistenta imediata pentru Turcia, inclusiv echipele de sprijinire a eforturilor de cautare si salvare. Partenerii umanitari sprijiniti de SUA raspund si ei la distrugerea din Siria.

Echipele de salvare de la Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta se pregatesc sa zboare in Siria, unde armata rusa desfasurata in acea tara a trimis deja 10 unitati cu 300 de oameni pentru a ajuta la curatarea resturilor si la cautarea supravietuitorilor. Armata rusa a infiintat puncte pentru distribuirea asistentei umanitare. De asemenea, Rusia a oferit ajutor Turciei, care a fost acceptat. Echipe de cate 100 de salvatori sunt in asteptare pentru a fi trimise in Turcia cu doua avioane de transport Il-76.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis l-a contactat telefonic luni pe presedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a oferi „un ajutor imediat”. Seful guvernului elen a transmis „cele mai sincere condoleante”, chiar daca intre cei doi vecini si rivali istorici sunt tensiuni puternice. Mitsotakis a anuntat trimiterea unui avion al Fortelor Aeriene Elene cu o echipa de 21 de salvatori, doi caini de salvare si un vehicul special de salvare, impreuna cu un inginer structural, cinci medici si experti in planificare seismica.

Romania a trimis o echipa de salvare RO-USAR formata din 60 de persoane si 4 caini de cautare, medici si asistenti, precum si trei aeronave cu sapte tone de echipamente.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca a aprobat si o cerere de ajutor umanitar pentru Siria, primita prin intermediul unui oficial diplomatic. Israelul si Siria nu au relatii diplomatice si cele doua tari au purtat mai multe razboaie.

Agentia de asistenta tehnica THW din Germania pregateste livrari de generatoare de urgenta, corturi si paturi. De asemenea, agentia este pregatita sa infiinteze tabere cu echipamente de tratare a apei.

Guvernul libanez trimite soldati, Crucea Rosie si personalul de prima interventie a Apararii Civile si pompieri in Turcia pentru a-i ajuta in eforturile de salvare.

Marea Britanie trimite in Turcia 76 de specialisti in cautare si salvare cu echipament si caini, precum si o echipa medicala de urgenta. Regatul Unit mai spune ca este in contact cu ONU pentru a obtine sprijin pentru victimele din Siria.

Iordania trimite ajutoare de urgenta in Siria si Turcia la ordinul regelui Abdullah al II-lea.

Republica Ceha trimite Turciei o echipa de 68 de salvatori, inclusiv pompieri, medici, ingineri structurali si, de asemenea, echipaje canine de cautare.

Organizatia elvetiana REDOG, care antreneaza caini de cautare si salvare, trimite 22 de salvatori cu 14 caini in Turcia.

Japonia trimite un grup de aproximativ 75 de salvatori in Turcia.

Austria s-a oferit sa trimita 84 de soldati dintr-o unitate militara de ajutor in caz de dezastre in Turcia.

Spania trimite in Turcia doua echipe de cautare si salvare urbana cu 85 de membri si un contingent de pompieri voluntari.

Polonia trimite Turciei 76 de pompieri si opt caini dresati, cu echipament.

Croatia trimite 40 de salvatori si 10 caini, echipamente de salvare si dube in Turcia.

Serbia trimite 21 de salvatori si trei ofiteri de legatura in Turcia.

Muntenegru trimite cel putin 24 de pompieri in Turcia.

Egiptul a promis ajutor umanitar urgent Turciei.

Agentia de protectie civila din Italia a oferit asistenta Turciei. O echipa de pompieri se pregatea sa plece din Pisa.

Franta trimite echipe de salvare in Turcia.

Republica Moldova. O echipa specializata in cautare si salvare urbana a IGSU este pregatita de interventie cu 55 de salvatori, 12 autospeciale de interventie complet autonome si 2 caini de cautare, transmite MOLDPRES. Potrivit IGSU, conform mecanismului european de interventie la dezastre, Moldova este in acest moment in asteptare. Participarea echipei a fost aprobata de presedintele Comisiei Situatii Exceptionale a Republicii Moldova si ea urmeaza sa ajunga in zona afectata de cutremur, pe calea aerului. Moldova a solicitat UE si NATO punerea la dispozitie a unui avion care sa transporte echipa de salvatori si tehnica necesara, la locul dezastrului.

Emiratele Arabe Unite vor infiinta un spital de campanie in Turcia iar Qatar va trimite salvatori si provizii de urgenta.

Ministrul bulgar al apararii a anuntat ca doua avioane militare Spartan de transport vor pleca spre orasul Adana din sud-estul Turciei, cu echipe de urgenta formate din pompieri, salvatori si medici.

Ministerul taiwanez de Externe a declarat ca va dona 200.000 de dolari pentru a ajuta Turcia in eforturile de salvare si coordoneaza cu Turcia trimiterea de echipe specializate de cautare si salvare.

Echipe de salvatori si medici vor fi trimise in Turcia si Siria pentru a ajuta la operatiunile de salvare, a declarat prim-ministrul Autoritatii Palestiniene, Muhammad Shtayyeh, intr-un comunicat luni.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

PSD-PNL, doar 1,67% dintre voturi. Sondaj printre tinerii romani membri ai comunitatii Reddit. Ce partid este pe primul loc

Un sondaj realizat in randul comunitatii Reddit Romania arata ca PSD-PNL ar obtine numai 1,67%…

48 de minute ago

AUR aduce circul si la Brasov. L-a trimis pe scandalagiul Dan Tanasa sa candideze la Primarie

AUR Brasov si-a schimbat peste noapte candidatul la Primaria Brasov, anuntand vineri ca noul candidat…

2 ore ago

Premierul Poloniei: „Situatia din Ucraina este critica. Deznodamantul razboiului s-ar putea decide in urmatoarele saptamani”

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri ca in Ucraina "situatia pe front este critica"…

O oră ago

Puscarie pe viata. O retea de agenti care incerca sa vanda documente ultrasecrete ucrainene rusilor a fost retinuta in regiunea Harkov

O retea de agenti care incerca sa transmita Rusiei documente ultrasecrete de la o uzina…

2 ore ago