Al 9-lea colonel rus eliminat in Ucraina, el se afla la comanda Regimentului 59 de tancuri. Rusia a pierdut peste 4.000 de blindate pana acum

externe

Presedintele rus Vladimir Putin si-a pierdut al noualea colonel in lupta de cand a lansat invazia brutala a Ucrainei in februarie, pierderile Moscovei continuand sa se adune, informeaza Daily Mail.

Vineri a avut loc  inmormantarea colonelului Alexander Bespalov in orasul rus inchis Ozersk, potrivit unui anunt din presa locala, care a precizat ca acesta a fost ucis ‘in timpul unei operatiuni militare speciale in Ucraina’ – un termen folosit de Moscova pentru a evita sa spuna ‘razboi’.

Comunicatul a precizat ca Bespalov era comandantul Regimentului 59 de tancuri al Garzii Nationale.

Loviturile tintite impotriva unitatilor de tancuri rusesti care se deplaseaza lent au permis fortelor ucrainene sa compenseze inferioritatea numerica, ultimele estimari ale oficialilor din domeniul apararii de la Kiev sugerand ca Kremlinul a pierdut peste 4.000 de vehicule militare.

In plus, Ministerul ucrainean al Apararii estimeaza ca Rusia a trimis peste 19.000 de soldati la moarte. Intre timp, mii de soldati ai Moscovei s-au retras din regiunea Kievului pentru a reorienta eforturile militare ale Rusiei catre estul Ucrainei. Un inalt oficial american din domeniul apararii a declarat vineri ca Pentagonul a stabilit ca unele dintre unitatile de lupta rusesti care s-au retras din zona Kievului in ultimele zile sunt atat de grav avariate si epuizate incat utilitatea lor de lupta este pusa sub semnul intrebarii.

Kremlinul are o politica de minimizare a victimelor militare, un decret din 2015 declarand toate decesele din timpul conflictului drept secret de stat.

O fotografie a lui Bespalov arata ca era un ofiter foarte decorat, cu doua randuri de medalii inscriptionate pe piept. Omagii aduse comandantului au fost publicate odata cu anuntul care a fost postat pe un forum local numit „Overheard Novogorny” – un mic oras din apropiere de Ozersk.

Anuntul privind inmormantarea sa a fost sters intre timp. Ozersk este un oras rusesc inchis, ceea ce inseamna ca calatoriile in si dinspre oras sunt puternic restrictionate. Cu numele de cod „Orasul 40”, Ozersk a fost locul de nastere al programului sovietic de arme nucleare dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Un omagiu, din partea surorii colonelului, spunea: „Este imposibil de exprimat in cuvinte durerea pe care o simti atunci cand pierzi o persoana apropiata si draga”, a scris Tatyana Karsakova. „Draga frate, vei fi mereu viu in inimile noastre!”.

Un coleg ofiter a spus: „Nu am cunoscut si nu am intalnit o persoana mai demna care sa aiba dreptul de a se numi ofiter decat primul meu comandant, Alexander Bespalov, care a devenit prietenul meu, a carui familie am cunoscut-o indeaproape”.

Colonelul este cel mai recent dintr-un lung sir de lideri militari rusi ucisi, expertii spunand asta arata tacticile gresite ale Kremlinului in timpul invaziei brutale.

Se crede ca exista acum un total de noua colonei si sapte generali care au fost ucisi de fortele ucrainene sfidatoare in razboiul care dureaza de o luna.

Comentarii: