„Al treilea razboi mondial ar putea izbucni in urmatorii cinci ani daca nu se iau masuri”. Avertisment al generalului Patrick Sanders, fostul sef al Statului Major al armatei britanice

externe

Patrick Sanders

Generalul Sir Patrick Sanders, care a fost seful Statului Major al armatei britanice pana luna trecuta, a declarat pentru The Times ca Rusia, China si Iranul sunt „noile puteri axa”, iar un al treilea razboi mondial ar putea izbucni in urmatorii cinci ani daca nu se iau masuri.

Sustinand ca aceste tari reprezinta o amenintare chiar mai mare decat nazistii in 1939, el a spus, citat de Sky News: „Ele sunt mai interdependente si mai conectate decat erau puterile axei initiale”.

Generalul a adaugat ca razboiul nu inevitabil daca membrii NATO, inclusiv Marea Britanie, investesc semnificativ in propriile armate.

„Daca luam masurile corecte acum, daca abordam amenintarile si lacunele pe care le avem in capacitatea noastra, daca ne modernizam fortele armate, daca facem societatea si Regatul Unit mai reziliente, asa vom preveni razboiul. Daca facem acest lucru, este o probabilitate scazuta ca razboiul sa izbucneasca. Daca nu o facem, creste probabilitatea pentru ca incurajeaza Rusia, China si Iranul”, a subliniat generalul.

Sir Patrick a mai spus ca fortele armate britanice nu sunt acum suficient de puternice pentru a lansa operatiuni precum invazia din sudul Irakului in 2003 sau chiar Insulele Falkland in 1982.

„Ati putea aduna cele doua brigazi care au ocupat Falklands? Da, bineinteles ca am putea. Dar am putea sa le aducem acolo? Am putea avea forta operativa care a facut acest lucru posibil si care l-a sustinut? Nu”, a spus el.

Si, desi generalul nu a dezvaluit dimensiunea stocurilor actuale ale armatei, el a declarat ziarului ca cifra ar „ridica firele de par de pe ceafa”.

Toti cei 32 de membri ai NATO se reunesc in aceste zile la Washington pentru a marca 75 de ani de la formarea aliantei.

Razboiul din Ucraina se va afla pe primul loc pe ordinea de zi, in contextul celui mai recent atac rusesc – de data aceasta asupra unui spital pentru copii, soldat cu cel putin 31 de morti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: