Al TREILEA razboi mondial? Oficial SUA: „Este posibila o confruntare cu RUSIA in Siria”

news

Pe teritoriul Siriei ar putea avea loc o confruntare intre militari rusi si coalitia condusa de SUA, este de parere coordonatorul numit de Casa Alba al coalitiei internationale impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI), generalul in rezerva John Allen, informeaza agentia de presa TASS, care citeaza un interviu acordat de Allen postului de televiziune american CNN.

Intrebat daca, in opinia sa, militarii rusi ‘vor deveni o problema’ pentru Washington, in cazul in care acestia vor lupta de partea presedintelui sirian Bashar al-Assad, John Allen a raspuns: ‘In ultimele zile, am urmarit cu atentie aceasta intarire de forte (rusesti in Siria) si am incercat sa intelegem ce ar insemna acest lucru. Cred ca este rau. Rusia isi foloseste fortele pentru a sustine regimul lui Bashar al-Assad’.

Potrivit generalului american, principala raspundere o poarta presedintele sirian pentru faptul ca, in urma conflictului din Siria, au murit zeci de mii de oameni. ‘Sustinerea lui Assad cu forte militare adanceste criza in regiune. Practic, acest lucru ar putea duce la o confruntare intre fortele rusesti si fortele coalitiei’, a atentionat Allen.

In acelasi timp, generalul american in rezerva a recunoscut ca etapa initiala din pregatirea de catre Pentagon a unor combatanti ai opozitiei siriene, care, potrivit Washingtonului, ar fi trebuit sa formeze baza fortelor armate in lupta impotriva gruparii SI, ‘s-a dovedit un esec’. SUA au intentionat sa pregateasca 12.000 de combatanti ai opozitiei siriene, cheltuind in acest scop 500 de milioane de dolari, insa, potrivit CNN, pana de curand prin instructajul american au trecut doar 54 de oameni, iar dupa aceasta cei mai multi dintre ei au fost rapiti sau au fugit din zona actiunilor militare. ‘Insa, continuam sa fim atasati principiilor de baza ale acestui program’, a adaugat Allen, citat de Agerpres.

Anterior, ministrul de externe al Federatiei Ruse a anuntat ca militari rusi se afla in Siria deja de mai multi ani si ajuta acolo la asimilarea de tehnici in lupta antiterorista. Acest lucru se desfasoara in paralel ‘cu livrari de arme pentru armata siriana, care poarta cea mai grea povara in lupta impotriva terorismului’, a spus Serghei Lavrov, adaugand ca ‘la ora actuala Rusia nu intreprinde niciun fel de pasi suplimentari’. ‘Insa, daca va fi nevoie, vom intreprinde acesti pasi, in conformitate deplina cu legislatia noastra, cu dreptul international, cu obligatiile noastre internationale’, a subliniat seful diplomatiei ruse.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: