externe

Al treilea veto: SUA se opun rezolutiei Algeriei care cere o incetare imediata a focului in Gaza dar vehiculeaza o rezolutie proprie care ar sprijini o incetare temporara a focului

Statele Unite au respins, marti, o rezolutie a ONU sustinuta de natiunile arabe si sprijinita pe scara larga, care cere o incetare a focului umanitara imediata in razboiul Israel-Hamas din Fasia Gaza, afirmand ca vor interfera in negocierile privind un acord pentru eliberarea ostaticilor rapiti in Israel, transmite AP.

Votul in Consiliul de Securitate al celor 15 membri a fost de 13-1, cu abtinerea Regatului Unit al Marii Britanii, reflectand sprijinul puternic din partea tarilor de pe tot globul pentru incheierea razboiului.

A fost al treilea veto al SUA asupra unei rezolutii a Consiliului de Securitate care cere incetarea focului in Gaza si a venit la o zi dupa ce Statele Unite au vehiculat o rezolutie proprie care ar sprijini o incetare temporara a focului in Gaza legata de eliberarea tuturor ostaticilor si care solicita ridicarea tuturor restrictiilor privind livrarea ajutorului umanitar.

Aproape fiecare membru al consiliului – inclusiv Statele Unite – si-a exprimat ingrijorarea serioasa cu privire la catastrofa iminenta din orasul Rafah din sudul Gazei, unde aproximativ 1,5 milioane de palestinieni si-au cautat refugiu, daca premierul israelian Benjamin Netanyahu isi va continua planul de a evacua civilii din oras si de a muta ofensiva militara a Israelului in zona de la granita cu Egiptul, unde Israelul spune ca se ascund luptatorii Hamas.

„Aceasta rezolutie reprezinta adevarul si umanitatea impotriva sustinatorilor crimei si urii. Un vot in favoarea acestui proiect de rezolutie este un sprijin pentru dreptul palestinienilor la viata. Votul impotriva implica aprobarea violentei brutale si a pedepselor colective aplicate impotriva lor”, a declarat ambasadorul Algeriei la ONU, Amar Bendjama, reprezentantul arab in consiliu, inainte de vot.

Ambasadorul SUA, Linda Thomas-Greenfield, a declarat ca Statele Unite inteleg dorinta consiliului de a lua masuri urgente, dar considera ca rezolutia ar avea „un impact negativ” asupra negocierilor sensibile privind eliberarea ostaticilor si o pauza in lupte timp de cel putin sase saptamani. Daca se intampla acest lucru, „ne putem face timp a construim o pace mai durabila”, a spus ea.

Rezolutia propusa de SUA, a spus Thomas-Greenfield, „ar face ceea ce acest text nu face – ar pune presiuni pe Hamas sa accepte acordul oferit si sa ajute la asigurarea unei pauze care sa permita asistentei umanitare sa ajunga la civilii palestinieni care au nevoie disperata”.

Ce se intampla in continuare ramane de vazut.

Grupul arab format din 22 de natiuni ar putea prezenta rezolutia Adunarii Generale a ONU, care include toate cele 193 de natiuni membre ale ONU, unde este practic sigur ca va fi aprobata. Dar, spre deosebire de rezolutiile Consiliului de Securitate, rezolutiile adunarii nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic.

Thomas-Greenfield a spus consiliului ca Statele Unite „vor lucra serios in negocieri” asupra rezolutiei propuse, lasand timp tuturor membrilor consiliului sa comenteze, „in loc sa impuna un termen arbitrar pentru vot”.

Rezolutia respinsa, sustinuta de arabi, cerea o incetare a focului umanitara imediata care sa fie respectata de toate partile, ceea ce implica incetarea razboiului. In schimb, proiectul de rezolutie al SUA subliniaza sprijinul Consiliului de Securitate pentru o incetare temporara a focului „de indata ce este posibil, pe baza formulei eliberarii tuturor ostaticilor” si cere „ridicarea tuturor barierelor in calea furnizarii de asistenta umanitara la scara”.

Este prima data cand SUA folosesc expresia „incetare a focului”, spre deosebire de incetarea ostilitatilor.

Proiectul arab cerea, de asemenea, eliberarea imediata a tuturor ostaticilor, respingea stramutarea fortata a civililor palestinieni, cerea acces umanitar nestingherit in toata Gaza si reitera cererile consiliului ca Israelul si Hamas „sa respecte cu scrupulozitate” dreptul international, in special protectia civililor.

Fara a numi niciuna dintre parti, ar fi condamnat „toate actele de terorism” si ar fi reiterat „angajamentul neclintit” al consiliului pentru o solutie cu doua state, Israel si Palestina, care traiesc unul langa altul in pace.

In masurile care vor infuria Israelul si vor consolida diferentele si tensiunile dintre presedintele american Joe Biden si premierul israelian Netanyahu, proiectul de rezolutie al SUA reitereaza acelasi angajament neclintit pentru o solutie cu doua state, caruia liderul israelian se opune.

Biden a cerut in repetate randuri Israelului sa protejeze civilii palestinieni, iar proiectul de rezolutie spune ca ofensiva terestra majora planificata a Israelului la Rafah „nu ar trebui sa continue in circumstantele actuale” si avertizeaza ca stramutarea in continuare a civililor, „inclusiv in tarile vecine”, o referire la Egipt, ar avea implicatii grave pentru pacea si securitatea regionala.

Intr-o alta critica adresata Israelului, proiectul american „condamna apelurile ministrilor pentru relocarea Gaza si respinge o incercare de schimbare demografica sau teritoriala in Gaza care ar incalca dreptul international”.

Desi acesta a fost al treilea drept de veto al SUA asupra unei rezolutii a Consiliului de Securitate care cere o incetare imediata a focului, consiliul a adoptat doua rezolutii privind Gaza, unde SUA s-au abtinut.

Prima rezolutie, pe 15 noiembrie, a cerut „pauze umanitare urgente si extinse” in Gaza pentru a aborda criza in crestere pentru civilii palestinieni in timpul atacurilor aeriene si terestre ale Israelului.

Pe 22 decembrie, consiliul a adoptat o rezolutie atenuata prin care cere accelerarea imediata a livrarilor de ajutoare catre civilii infometati si disperati din Gaza, dar fara pledoaria initiala pentru o „suspendare urgenta a ostilitatilor” intre Israel si Hamas. Insa a cerut „crearea conditiilor pentru o incetare durabila a ostilitatilor”. Pasii nu sunt definiti, dar diplomatii au spus ca a fost prima referire a consiliului la oprirea luptei.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

5 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

9 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

9 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

9 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

9 ore ago