Alarma la Moscova. Uriasul portavion USS George HW Bush a ancorat la Split (Croatia): „Impreuna cu Divizia 101-a aeropurtata americana din Romania, o cantitate respectabila de putere de foc americana s-a pozitionat in Europa de Sud-Est”

externe

Portavionul de tip Nimitz USS George H.W. Bush (CVN 77) a ancorat, joi, in Split, Croatia. Avand propulsie nucleara, este cel mai nou portavion american si una dintre cele mai mari nave de razboi din lume.

„Impreuna cu Divizia 101-a aeropurtata americana din Romania, o cantitate decenta de putere de foc americana s-a pozitionat in Europa de Sud-Est, gata de  orice in Ucraina sau in Marea Neagra”, se anunta pe un cont de Twitter care monitoreaza indeaproape evolutia razboiului din Ucraina.

 

Vizita portuara ofera o oportunitate de a consolida parteneriatul puternic dintre SUA si Croatia, deoarece cele doua natiuni lucreaza impreuna pentru o Europa stabila, sigura si prospera, si permite marinarilor din George H.W. Bush CSG sa experimenteze cultura croata, se anunta intr-un comunicat al Marinei SUA.

„Capacitatea noastra de a descuraja agresiunea si de a apara alianta este mai puternica atunci cand lucram impreuna cu aliatii si partenerii nostri precum Croatia”, a declarat contraamiralul Dennis Velez, comandantul CSG-10, George H.W. Bush CSG.

„Marinarii nostri au lucrat si au impartasit schimburi culturale cu marinarii si poporul croat pe parcursul desfasurarii noastre. Chiar recent, USS Leyte Gulf (CG 55) a navigat cu nava de rachete croata Dubrovnik (RTOP-42) in timpul recentei activitati de vigilenta NATO Neptune Strike 22.2. Dar, cel mai important, guvernul croat a oferit securitate pentru o serie de aviatori si aeronave ale noastre la inceputul desfasurarii, atunci cand a fost nevoie sa se devieze din cauza vremii. Acest lucru vorbeste despre spiritul croat si despre imperativul relatiilor in apararea noastra colectiva”.

George H.W. Bush este ancorat in largul coastei si va gazdui oficiali locali si lideri cheie pentru o receptie in onoarea relatiei dintre SUA si Croatia. In plus, marinarii de pe nava isi vor lua un binemeritat timp liber pentru a experimenta cultura croata in Split si in imprejurimi.

„Razboinicii din echipa Jackpot – liderii, profesorii si ambasadorii nostri – cunosc cu totii responsabilitatea importanta pe care o avem fiecare dintre noi de a ne reprezenta familiile, orasele, statele si natiunea cu profesionalism si demnitate, in timp ce ne bucuram de oportunitatea de a explora tot ceea ce Croatia are de oferit”, a declarat capitanul Dave Pollard, comandantul navei George H.W. Bush.

„Am avut norocul de a aduce cateva sute de marinari la Split in 2021, in calitate de comandant al USS Mount Whitney (LCC 20), si sunt recunoscator ca ii aduc pe cei aproape 5.000 de marinari imbarcati la bordul George Herbert Walker Bush sa se bucure de ea astazi.”

Navele marinei americane se opresc frecvent in Croatia pentru operatiuni de intretinere si de securitate reciproca. Croatia este un centru de cooperare pentru Marina SUA, orasul portuar Rijeka beneficiind din punct de vedere economic de servicii contractate in valoare de peste un miliard de kuna incepand din 2011.

Escadrilele CVW-7 imbarcate la bordul George H.W. Bush sunt „Jolly Rogers” din Strike Fighter Squadron (VFA) 103, „Pukin Dogs” din VFA-143, „Bluetails” din Carrier Airborne Early Warning Squadron (VAW) 121, „Nightdippers” din Helicopter Sea Combat Squadron (HSC) 5, „Sidewinders” de la VFA-86, „Nighthawks” de la VFA-136, „Patriots” de la Electronic Attack Squadron (VAQ) 140 si „Grandmasters” de la Helicopter Maritime Strike Squadron (HSM) 46.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: