ALARMA. Primarul Firea face MACEL in parcurile Capitalei. Copaci SECULARI sunt pusi la pamant

news

Zeci de copaci seculari din marile parcuri ale Bucurestiului sunt taiati complet, dupa ce primarul Gabriela Firea a cerut toaletarea acestora de urgenta. „Se taie copaci intr-o veselie. Trebuie depasit planul la hectar”, se anunta cu ingrijorare pe pagina de Facebook „Prietenii parcului IOR„.

„Se taie copaci intr-o veselie. Trebuie depasit planul la hectar. Cred ca s-ar impune un permis de port-drujba. Langa Insula Ratelor, primaria sectorului 3 se lupta cu copacii seculari”, anunta un bucurestean pe pagina „Prietenii parcului IOR”.

parc parc2 parc3 parc4 parc5

Si in Cismigiu au intrat drujbele Gabrielei Firea. Sunt vizati tot copacii seculari.

parc cismigiu parc cismigiu2 parc cismigiu3 parc cismigiu4

Foto: Facebook/Geo Scripcariu

Citeste si: Masacrul continua. Primarul Firea a bagat DRUJBELE si in Parcul Herastrau, copaci sanatosi sunt macelariti

Actiunile au loc in conditiile in care specialistii au avertizat deja ca toaletarea copacilor in timpul verii va duce la moartea acestora.

„In sezonul cald, taierile pe care profesionistii le recomanda a fi aplicate arborilor sunt doar cele care au ca scop indepartarea ramurilor uscate.

Mai mult, in cazul in care nu sunt luate masuri de schimbare a acestei abordari neprofesioniste, pe viitor am putea asista la o inmultire si la o agravare a problemelor de acest fel. Taierile realizate in sezonul cald, care reduc semnificativ coroana arborelui in momentul in care acesta este in plina vegetatie, micsoreaza drastic capacitatea de hranire a plantei. Fara hrana necesara furnizata de coroana, parti din radacina mor, lasand astfel arborele fara capacitatea optima de ancorare si de absorbtie a substantelor nutritive din sol.

In general, pierderile de la nivelul radacinii sunt echivalente cu volumul din coroana care a fost indepartat din coroana. Prin disparitia sistemului de sustinere, constituit de radacina, arborele devine in sine un pericol, oricand existand posibilitatea ca acesta sa fie doborat de vant, spre exemplu”, a explicat dr. peisagist Diana Culescu, presedintele Asociatiei Peisagistilor din Romania – AsoP.

Aceasta spune ca daca arborii sunt toaletati si ramane doar trunchiul, acestia sunt condamnati la moarte.

Si Dan Trifu, vicepresedintele Asociatiei Ecociovica, spune ca toaletarea arborilor nu se face in timpul verii.

„Studiile de specialitate si regulamentul de toaletari si defrisari, dupa care emit avize de Directia de Mediu din PMB, precum si Codul Silvic cu Normele de aplicare, spun foarte clar ca in perioada de vegetatie se interzic taierile si toaletarile. Se permit interventii de urgenta numai la arbori afectati de mediul climatic, inclinati periculos sau care prezinta uscaturi. Nu exista alta notiune de taiere sau toaletare preventiva in sensul ,’aoleu, vine furtuna si trebuie sa toaletez sau sa tai arborii’.

In toata lumea arborii vor cadea la vijelii sau furtuni, indiferent ca sunt toaletati sau, indiferent ca e mai inalt sau scund. Numarul arborilor ce cad in zonele urbane, inclusiv in Bucuresti, este nesemnificativ. Au fost foarte putine decese sau raniri din cauza caderii unor arbori. In aceeasi logica ar trebui sa scoatem autoturismele de pe strazi pentru ca numarul de decese si raniri cauzate de accidentele provocate, este ingrozitor de mare comparativ cu cele provocate de arbori”, a explicat Dan Trifu pentru hotnews.ro.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,


loading...

Comentarii: