Alaturi de Romania. Strategia prin care Franta se asigura ca LCK devine sefa a Parchetului European

politica

Radu Carp, profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti, afirma ca francezul Jean-Francois Bohnert nu s-a retras oficial din cursa pentru sefia Parchetului European pentru a nu permite candidatului Germaniei sa reintre in cursa. De altfel, surse Digi24 informeaza ca Franta va sustine candidatura Laurei Codruta Kovesi.

„Bohnert nu s-a retras formal din competitia pentru EPPO, chiar daca a renuntat la orice intentie de a ocupa aceasta pozitie, pentru a nu crea ocazia candidatului din partea Germaniei, situat pe locul 3, sa reintre in cursa.

Este aranjamentul care asigura 100% ocuparea pozitiei de catre doamna Kovesi.

Din pacate, nu s-a facut efortul in Romania sa fie puse cap la cap toate informatiile pentru a oferi aceasta explicatie – singura care corespunde situatiei de fapt”, a explicat Radu Carp pe Facebook.

Informatia este confirmata si de Digi24. Consiliul Uniunii Europene nu va retrage candidatura francezului Jean-Francois Bohnert la functia de procuror-sef al Parchetului UE, pentru ca ar insemna ca in competitie sa intre celalalt candidat, clasat pe locul al treilea, germanul Andreas Ritter, au explicat surse de la Bruxelles.

In schimb, Franta va sustine candidatura Laurei Codruta Kovesi, prin vot oficial, iar acest vot ar urma sa fie o chestiune de zile, au mai spus sursele Digi24.ro.

Precizarile vin in contextul in care RFI a anuntat vineri ca procurorul francez, principalul contracandidat al fostei sefe a Directiei Nationale Anticoruptie si favoritul Consiliului in negocierile cu Parlamentul European, a fost numit pe un alt post, respectiv in fruntea Parchetului Financiar din Franta. Jean-Francois Bohnert, contracandidatul Laurei Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef european, era favorit pentru sefia acestei institutii, dupa cum relata saptamana trecuta presa franceza.

Jurnalistii de la RFI sustin ca aceasta echivaleaza cu o retagere din cursa a francezului, insa pana acum nu a fost facut un anunt oficial in acest sens.

Consiliul Uniunii Europene sustinea candidatura lui Bohnert, actual procuror general la Reims, iar Laura Codruta Kovesi beneficia de sustinerea Parlamentului European. Intre cele doua institutii au fost organizate mai multe runde de negocieri, dar momentan nu au ajuns la un consens.

Mai mult despre:


Comentarii: