externe

Alba-neagra la Washington: Donald Trump cere Curtii Supreme sa „uite” afirmatia lui potrivit careia are „imunitate permanenta”, pentru a amana cat mai mult inceperea proceselor sale

Fostul lider de la Casa Alba, Donald Trump, a cerut miercuri Curtii Supreme sa respinga cererea procurului special Jack Smith, care a solicitat judecatorilor sa decida daca fostul presedinte este imun la urmarirea penala pentru ca a incercat sa anuleze alegerile din 2020.

Trump a sustinut in repetate randuri ca este imun la urmarirea penala deoarece era presedinte la momentul presupuselor sale infractiuni. Smith, care il investigheaza pe Trump atat pentru ca a incercat sa anuleze alegerile, cat si pentru ca a manevrat in mod necorespunzator documente clasificate, a depus o motiune accelerata prin care a cerut Curtii Supreme sa se pronunte direct, sarind peste o curte de apel inferioara.

Echipa de avocati a lui Trump a avut timp pana miercuri sa raspunda, iar cand a facut-o, a fost pentru a implora inalta curte sa nu se amestece in aceasta chestiune. Avocatii sai au sustinut ca Smith dorea ca judecatorii sa se „grabeasca sa decida problemele, dovedind o atitudine nesabuita”.

In realitate insa, subliniaza analisti politici citati de Fox News, actiunea avocatilor pare sa fie mai curand o tragere de timp, intrucat, daca judecatorii de la Curtea Suprema decid sa se pronunte abia dupa ce o curte de apel inferioara emite o decizie, atunci intreaga procedura ar putea intarzia considerabil procesul lui Trump, in prezent programat sa inceapa pe 4 martie, cu o zi inainte de alegerile primare republicane. Daca, in schimb, Curtea Suprema preia cazul si respinge argumentul lui Trump, procesul va continua probabil conform programului.

Smith l-a pus sub acuzare pe Trump in august pentru rolul fostului presedinte in insurectia din 6 ianuarie si alte tentative de a anula alegerile prezidentiale din 2020. Trump se confrunta cu cate o acuzatie de conspiratie pentru fraudarea Statelor Unite, conspiratie pentru obstructionarea corupta a unei proceduri oficiale, obstructionarea si incercarea de obstructionare a unei proceduri oficiale si conspiratie impotriva dreptului de vot.

Trump a pledat nevinovat la toate acuzatiile si a insistat ca dosarul ar trebui sa fie clasat in totalitate. El a sustinut ca fostii presedinti nu pot fi acuzati penal pentru actiuni legate de responsabilitatile lor oficiale. El nu a explicat in ce fel anularea unei alegeri a fost legata de indatoririle oficiale ale presedintelui.

Judecatoarea districtuala americana Tanya Chutkan, care prezideaza procesul, a respins cererea de imunitate a lui Trump.Trump a facut apel la decizia ei la o curte de apel federala din Washington, in timp ce Smith a cerut Curtii Supreme sa intervina.

Judecatorii de la Curtea Suprema, care vor trebui sa se pronunte in aceasta chestiune intr-un fel sau altul, nu au dat niciun indiciu cu privire la modul in care se vor pronunta. Trump a numit trei membri ai acestei instante cu inclinatii conservatoare, dar majoritatea judecatorilor sunt, de asemenea, adepti ai respectarii stricte a Constitutiei.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Amenintare iminenta? Taiwanul sustine ca ar fi detectat 45 de avioane de lupta si sase nave chineze in apropierea insulei

Armata Taiwanului a detectat 45 de avioane si sase nave chineze in jurul insulei, a…

6 minute ago

Casa Alba a notificat Congresul american ca va trimite Israelului armament in valoare de un miliard de dolari

Casa Alba a notificat marti Congresul SUA ca va face o livrare de arme catre…

21 de minute ago

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a cantat la chitara intr-un bar din Kiev, spre a-si dovedi sustinerea fata de Ucraina – VIDEO

Cunoscut ca un amator de chitara si rock, seful diplomatiei americane Antony Blinken a cantat…

36 de minute ago

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

8 ore ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

11 ore ago