ALDE incepe iar cu santajele. Ameninta cu retragerea sprijinului pentru Guvernul Orban daca se desfiinteaza Sectia Speciala

politica

Vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian aminteste Executivului ca una dintre conditiile puse de ALDE si acceptate de PNL pentru sustinerea Guvernului Orban a fost aceea ca chestiunea privind Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) se rezolva prin dezbatere parlamentara si nu prin OUG sau asumarea raspunderii.

”Una dintre conditiile puse de ALDE si acceptate de PNL pentru sustinerea Guvernului Orban a fost aceea ca chestiunea privind Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) se rezolva prin dezbatere parlamentara si nu prin OUG sau asumarea raspunderii”, afirma Vosganian intr-o postare pe Facebook.

El subliniaza ca la punctul 3, Acordul politic dintre ALDE si PNL prevedea urmatoarele: „Modificarea legislatiei in domeniul Justitiei se va face numai prin dezbatere si aprobare parlamentara.”

”Asadar, inainte de a decide in privinta SIIJ, Guvernul trebuie sa ne spuna daca Acordul politic dintre ALDE si PNL mai ramane valabil”, conchide Vosganian.

ALDE a reactionat dur fata de desfiintarea Sectiei Speciale inca de vineri.

„Ignorarea cauzelor care au dus la aparitia SIIJ dovedeste clar ca cei care doresc desfiintarea si nu reformarea SIIJ nu vor altceva decat sa ne reintoarcem la practicile inchizitoriale ale anilor 2014 – 2017”, afirma purtatorul de cuvant al ALDE, Varujan Vosganian, pe Facebook.

„Modul in care este abordata desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie nu face decat sa confirme maniera defectuoasa, partinitoare si slugarnica in care este abordata chestiunea Justitiei in Romania. Orice discutie despre existenta sau inexistenta SIIJ trebuie sa porneasca de la cauzele care au generat infiintarea ei.

Cei care promoveaza desfiintarea SIIJ incearca sa ne convinga, probabil, ca inainte de aparitia Sectiei practica judiciara era in totala armonie cu respectarea drepturilor omului, ca raspunderea magistratilor era efectiva si ca modul in care erau investigate infractiunile din Justitie era unul exemplar. Ceea ce noi stim bine ca nu era adevarat.

Ignorarea cauzelor care au dus la aparitia SIIJ dovedeste clar ca cei care doresc desfiintarea si nu reformarea SIIJ nu vor altceva decat sa ne reintoarcem la practicile inchizitoriale ale anilor 2014 – 2017.

Pentru desfiintarea SIIJ, ministrul Justitiei ne ofera, in principal, doua argumente.

Cel dintai argument potrivit caruia, intrebati fiind, magistratii au spus ca doresc desfiintarea Sectiei, e hilar. E ca si cum ai intreba conducatorii auto daca doresc desfiintarea patrulelor rutiere de pe strazi.

Iar celalalt argument, cum ca asa ni se cere din afara tarii, este de-a dreptul slugarnic. Nici nu doresc sa-l comentez.

Inteleg ca trebuie sa ne supunem legislatiei europene la dezbaterea si adoptarea carora participa si reprezentantii nostri in institutiile europene. Dar sa luam ca litera de lege declaratii, opinii sau recomandari, dupa cum ne sunt de folos, asta nu poate fi acceptat. Si, culmea, tot noi protestam impotriva Europei cu doua viteze, dupa ce acceptam sa pasim supusi in spatele altora”, a scris Vosganian.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a expus, in debutul sedintei de Guvern de vineri seara, motivele pentru care Sectia Speciala ar trebui desfiintata. Predoiu a spus ca organisme internationale s-au opus infiintarii acestei Sectii care a fost constituita fara o consultare publica si cu reactii negative din partea multor magistrati. „Analizam propunerea, de principiu mi se pare o propunere corecta si ea e si in programul de guvernare”, a spus premierul Ludovic Orban. Memorandumul referitor la desfiintarea Sectiei Speciale s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei de Guvern.

Mai mult despre: ,

Comentarii: