ALDE le cere maghiarilor sa voteze la referendum pentru ACCEPTAREA refugiatilor in tara

externe

Fostul prim-ministru belgian Guy Verhofstadt, liderul Grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European, ii indeamna pe cetatenii ungari sa se prezinte la referendumul din 2 octombrie si sa sustina planurile Uniunii Europene privind cotele obligatorii de refugiati, transmite joi MTI, preluand portalul nol.hu, care citeaza o scrisoare a lui Verhofstadt catre Partidul Liberal Ungar (MLP), de opozitie, informeaza Agerpres.

Intrebarea la care sunt chemati sa raspunda votantii la referendum este urmatoarea. ‘Vreti sa permiteti Uniunii Europene sa decreteze o relocare obligatorie de cetateni ne-ungari in Ungaria, fara aprobarea parlamentului ungar?’

In scrisoarea sa, Verhofstadt afirma ca liberalii se pregatesc pentru ‘o foarte importanta initiativa de a-si informa concetatenii despre miza reala a referendumului din 2 octombrie initiat de guvern si sa desfasoare o campanie in sprijinul lui DA, pentru o solutie europeana’.

Potrivit lui Verhofstadt, premierul ungar Viktor Orban ‘a decis, din pacate, sa organizeze un referendum pe baza unei intrebari sugestive si manipulatoare’, care poate impiedica orice solutie europeana comuna.

Criza migrantilor, admite fostul premierul belgian, a scos intr-adevar la lumina deficientele UE si a pus sub semnul intrebarii spatiul Schengen, amenintand intreaga coerenta a Uniunii, insa Verhofstadt insista pe intensificarea eforturilor pentru gasirea unei solutii comune si mentinerea unitatii europene.

Pentru atingerea acestui obiectiv, granitele externe ale UE ar trebui protejate, iar reglementarile internationale respectate, ‘ceea ce inseamna totodata ca fiecare stat membru ar trebui sa coopereze in a oferi adapost persoanelor care au trecut controalele si sunt indreptatite sa primeasca statutul de refugiat’, mai arata liderul ALDE.

Raspunsul NU al lui Orban inseamna ca el opteaza pentru imprejmuirea Ungariei cu un gard, existand riscul ca si alte state sa urmeze aceasta cale, sustine Verhofstadt. Ar fi insa o iluzie sa se creada ca frontierele pot ramane deschise in interiorul UE daca nu va fi dezvoltat un sistem european comun, adauga liberalul belgian.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: