ALDE nu ar trebui sa poata candida la europarlamentare. BEC este obligat sa procedeze ca in cazul Aliantei 2020

politica

ALDE figureaza in Registrul partidelor politice ca fiind condus de Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, insa Constantin este acum la Pro Romania. Prin urmare, ALDE se afla intr-o situatie similara cu cea a USR si PLUS in ceea ce priveste participarea la alegerile europarlamentare din luna mai.

Daca lista de candidati pentru europarlamentare va fi semnata doar de Tariceanu sau daca pana pe 28 martie, termenul limita de depunere a candidaturilor,  situatia nu se rezolva, in sensul de inscriere in registrul partidelor a lui Calin Popescu Tariceanu ca unic presedinte al ALDE, sunt mari sanse ca partidul sa poata participa la alegerile europarlamentare, informeaza g4media.ro.

Pana in aprilie 2017, ALDE a fost condus in sistem dual de copresedintii Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin. Pe fondul unor disensiuni intre cei doi, Tariceanu a convocat in urma cu doi ani un congres extraordinar, in urma caruia a fost ales sef unic al partidului. Fidelii lui Daniel Constantin, printre care Eugen Durbaca si Mircea Banias, au contestat insa in instanta respectivul congres ca fiind ilegal, iar procesele s-au incheiat abia luna trecuta. Totusi, pana in prezent nu a fost operata nicio modificare in registrul partidelor politice, astfel incat Tariceanu nu este indreptatit sa semneze lista de candidati la europarlamentare.

Biroul Electoral Central a publicat joi decizia prin care a respins protocolul de constituire a aliantei electorale „Alianta 2020 USR PLUS”, motivul invocat fiind acela ca cererea de admitere a protocolului a fost formulata de Dan Barna si Dacian Ciolos care nu au calitatea de reprezentanti ai USR si,respectiv, PLUS.

In sedinta de joi, BEC a analizat cererea de admitere a protocolului de constituire a aliantei electorale dintre Partidul Uniunea Salvati Romania (USR) si Partidul Libertate, Unitate si Solidaritate (PLUS) cu denumirea „Alianta 2020 USR PLUS”, formulata de USR reprezentat de Dan Barna si de PLUS reprezentat de Dacian Ciolos, inregistrata pe 3 martie, si a constatat ca, potrivit mentiunilor inscrise in pozitia nr. 125 din Registrul partidelor politice, presedinte al USR este Nicusor Dan, acesta fiind cel in drept sa reprezinte USR, iar cererea de admitere a protocolului de constituire a aliantei electorale a fost formulata de Dan Barna, care nu are calitatea de reprezentant al USR, se precizeaza pe site-ul BEC.

In cazul PLUS, Biroul Electoral Central sustine ca, potrivit mentiunilor inscrise la pozitia 181 din Registrul partidelor politice, presedinte este Raluca Danes, aceasta fiind cea in drept sa reprezinte partidul, iar cererea de admitere a protocolului de constituire a aliantei electorale a fost formulata de Dacian Ciolos, care nu are calitatea de reprezentant al PLUS.

BEC a decis respingerea protocolului de constituire a aliantei electorale precizand ca exista drept de contestatie de catre semnatarii protocolului la Inalta Curte de Casatie si Justitie in 24 de ore de la data afisarii.

Presedintele Uniunii Salvati Romania, Dan Barna, a anuntat ca va ataca la ICCJ decizia Biroului Electoral Central de joi, pe care a calificat-o drept „abuziva si nedemocratica”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: