ALDE si Pro Romania anunta ca voteaza impotriva starii de alerta: „NU este nevoie de instituirea starii de alerta pe intreg teritoriul tarii”

politica

Pro Romania si ALDE au anuntat, miercuri, ca nu sunt de acord cu instituirea starii de alerta pe teriotriul Romaniei si ca vor vota impotriva in Parlament.

Victor Ponta sustine ca romanii „nu au nevoie de un paznic sau un politist care sa stea langa ei”, astfel incat ca vota impotriva starii de alerta.

”Eu NU votez azi Legea Guvernului prvind Starea de Alerta – prin votul meu de azi vreau sa ii reprezint pe OAMENII LIBERI – cei care au inteles pericolul Covid 19, sunt responsabili si precauti, dar nu au nevoie de un paznic sau un politist care sa stea langa ei – ci de un Stat care sa ii sprijine in #Repornirea Romaniei

Proiectul (chiar si dupa modificarile din Senat ) – este o lege neclara, nedemocratica, plina de prevederi dubioase sau aberante, neclaritati , fara nicio masura clara de sprijin economic si social pentru persoanele vulnerabile – este doar o lege prin care dam puteri absolute  incontrolabile si netransparente, unui Guvern care a dovedit deja ca este incompetent, abuziv si interesat doar de afaceri si binele unor lideri PNL !

Accept democratic faptul ca majoritatea PNL – PSD – USR – UDMR- PMP va vota aceasta lege (cum au votat si investirea Guvernului “Orban2” sau prelungirea Starii de Urgenta) / dar cred ca Romania avea nevoie de altceva in acest moment !

O lege care afecteaza viata tuturor dar trebuie votata in 24 de ore ( doar pentru ca asa a cerut Presedintele Iohannis) va fi, inevitabil o lege proasta, impotriva intereselor romanilor , doar pe placul celor care exercita puterea guvernamentala !”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Varujan Vosganian, purtator de cuvant al ALDE, va vota si el impotriva starii de alerta.

„De ce votez impotriva Legii privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19:

1. Pentru ca nu consider ca este nevoie de instituirea starii de alerta pe intreg teritoriul tarii. Datele oferite de Grupul de Comunicare Strategica arata ca in peste jumatate din judetele tarii, luand in considerare numarul infectarilor si al deceselor, starea de alerta nu se justifica.
2. Pornind de la acest argument, o Lege dedicata instituirii starii de alerta nu era necesara. Instituirea starii de alerta in plan judetean, acolo unde este cazul, se poate face prin procedurile prevazute in OUG 21/2004, prin implicarea administratiei locale, fara votul Parlamentului.
3. Pentru ca, oricum, proiectul de lege a fost depus cu mare intarziere. Dezbaterea parlamentara are loc sub presiunea timpului, cu consecinte negative asupra calitatii actului legislativ. Practic, aceasta lege este o solutie improvizata si conjuncturala, adoptarea ulterioara a unei noi legi a starii de alerta ramanand in actualitate.
4. Pentru ca adoptarea unei astfel de legi prezinta riscul unei perioade de cel putin trei zile, in care, cu consecinte imprevizibile, nu va exista nicio reglementare privind limitarea raspandirii epidemiei.
5. Pentru ca proiectul de lege arata ca Guvernul n-a inteles nimic din recentele decizii ale Curtii Constitutionale care spun ca actele administrative nu pot adauga la lege, cu deosebire in domeniul restrangerii exercitarii unor drepturi. In situatia in care proiectul guvernamental ar fi fost votat asa cum a fost remis Parlamentului, actele administrative in aplicarea sa ar fi fost lovite de aceeasi nulitate ca si unele masuri luate in perioada starii de urgenta.
6. Pentru ca nu sunt dispus sa dau un cec in alb, cu prevederi de tipul: ‘Guvernul poate sa…’ acestui Guvern care a dovedit ca nu merita incredere”, a scris Vosganian pe Facebook.

Proiectul de lege initiat de Guvern privind masurile pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 in situatia de alerta va fi dezbatut si votat, miercuri, de Camera Deputatilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: