Alegatorii din patru state au sustinut amendamentele propuse la constitutiile lor, care asigura dreptul la avort

externe

Alegatorii americani au sustinut cu fermitate initiativele din patru state americane privind modificarea constitutiilor statelor pentru a garanta dreptul la avort, o problema majora in acest an dupa ce Curtea Suprema a SUA a anulat acest drept constitutional in iunie, potrivit DW.

Scrutinul le permite alegatorilor sa-si exprime direct opiniile asupra problemelor cheie, care in cele din urma pot influenta modul in care sunt adoptate legile fie la nivel statal, fie la nivel federal.

Alegatorii din California, Michigan si Vermont au sustinut cu fermitate amendamentele la constitutii.

In Kentucky, o fortareata republicana, alegatorii au respins un amendament propus la constitutia statului care ar fi ingreunat contestarea restrictiilor privind avortul in stat.

Kentucky are deja una dintre cele mai restrictive interdictii privind avortul din SUA, permitandu-l doar in cazurile care viata este pusa in pericol.

Desi respingerea initiativei de vot nu protejeaza dreptul la avort, in esenta nu permite ca interdictia acestuia sa fie consacrata prin lege.

In Montana, al cincilea stat cu o propunere privind avortul pe buletinele de vot, numaratoarea initiala sugereaza ca alegatorii au respins amendamentul propus pentru a limita accesul la avort.

Potrivit AP VoteCast, un sondaj la nivel national efectuat pe 90.000 de persoane, aproximativ doua treimi dintre alegatorii americani spun ca avortul ar trebui sa fie legal in majoritatea sau in toate cazurile.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: