Alegerea lui Iohannis pentru postul de ambasador la Washington. Dupa un fost sef SRI urmeaza un tanar specializat in istoria ororilor comunismului

politica

Consilierul prezidential Andrei Muraru este propus pentru postul de ambasador in SUA, ramas vacant dupa rechemarea lui George Maior de la Washington, au declarat pentru News.ro surse politice.

Informatia referitoare la nominalizarea lui Muraru vine la trei zile dupa ce presedintele l-a rechemat pe George Maior din postul de ambasador la Washington.

Procedura pentru acreditarea unui ambasador include agrementul statului in care acesta urmeaza sa activeze si audieri in comisiile de specialitate ale Parlamentului Romaniei. In urma acestui aviz, presedintele semneaza scrisorile de acreditare si decretele de acreditare.

Andrei Muraru este nascut in 1982, este absolvent al Facultatii de Istorie (2005), licentiat al programului de master „Romanii si Europa” (2007) si doctor in Istorie (2011) al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

A lucrat in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) inca de la infiintare (2006), ocupand diferite pozitii, de la expert-cercetator la presedinte executiv (2012-2014). In perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru si consilier al directorului general al Arhivelor Nationale ale Romaniei. A fost membru al Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Televiziune (2014). In intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al presedintelui Partidului National Liberal, Klaus Iohannis. iar din decembrie 2014 a fost numit consilier prezidential la Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila.

Andrei Muraru este lector universitar in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana) si cercetator stiintific III la Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”.

A fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (Erasmus-Socrates, 2004-2005), New Europe College (2009-2010) si United States Holocaust Memorial Museum (Washington DC, 2010-2011). A beneficiat, de asemenea, de o bursa doctorala finantata prin programul POSDRU (2008-2011) A obtinut si o bursa postdoctorala la Yad Vashem – The International Institute for Holocaust Research pentru anul 2020.

A fost decorat de Regele Mihai pentru contributia adusa la cunoasterea istoriei monarhiei din Romania cu medalia „Regele Mihai I pentru loialitate” (2008) si pentru activitatea in fruntea IICCMER cu Ordinul „Coroana Romaniei” in grad de Ofiter (2015).

Muraru este autor al cartii „Visinescu, tortionarul uitat. Inchisoarea, crimele, procesul”, Polirom, 2017, coordonator al volumelor „Dictionarul penitenciarelor din Romania comunista” (1945-1967), Polirom, 2008, „Regele, comunistii si Coroana. Adevarata istorie a abdicarii lui Mihai I” (impreuna cu Alexandru Muraru), Polirom, 2017, „Revolutia din 1989. Invinsi si invingatori” (impreuna cu Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Daniel Sandru), Polirom, 2020, si coautor al volumului „O istorie a comunismului din Romania. Manual pentru liceu”, Polirom, 2008; editia a II-a, 2009; editia a III-a, 2014.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: