Alegeri cu rezultat stiut deja. Egiptenii voteaza pentru alegerea presedintelui, el-Sissi va castiga cu certitudine

externe

el sisi , egipt

Actualul presedinte Abdel Fattah el-Sissi se afla la putere de la jumatatea anului 2014 si este de asteptat ca in urma acestor alegeri sa ramana in fruntea tarii pana in 2030, relateaza Euronews.

Alegerile au fost umbrite de razboiul dintre Israel si Hamas din Gaza. Aproape toata atentia egiptenilor a fost concentrata asupra razboiului de la granitele estice ale tarii lor si asupra suferintei civililor palestinieni din enclava de coasta.

Votul de trei zile, care incepe duminica, are loc pe fondul unei crize economice profunde in Egipt.

Este o tara in care, dintr-o populatie de aproximativ 105 milioane de persoane, aproape o treime traieste in saracie, potrivit cifrelor oficiale.

Criza provine din gestionarea defectuoasa a economiei – dar si din repercusiunile pandemiei de coronavirus si din razboiul rusesc in curs de desfasurare in Ucraina, care a zguduit economia globala.

Un al doilea tur de scrutin este programat pentru 8 – 10 ianuarie daca niciun candidat nu obtine mai mult de 50% din voturi.

Egiptenii expatriati au votat deja la inceputul lunii decembrie.

Inaintea votului, Ministerul de Interne a desfasurat mii de soldati in intreaga tara pentru a asigura securitatea alegerilor.

Peste 67 de milioane de persoane sunt eligibile pentru a vota – iar autoritatile spera la o prezenta ridicata la vot pentru a conferi legitimitate alegerilor.

Ofiter de cariera, el-Sissi a fost ales pentru prima data in functia de presedinte la jumatatea anului 2014, la un an dupa ce, in calitate de ministru al apararii, a condus rasturnarea militara a lui Hosni Mubarak, presedinte islamist ales, dar care a provocat diviziuni, pe fondul unor ample proteste de strada impotriva guvernarii sale de un an.

El-Sissi a fost reales in 2018 pentru un al doilea mandat de patru ani.

In 2019, amendamentele constitutionale, adoptate in cadrul unui referendum, au adaugat doi ani la cel de-al doilea mandat al lui el-Sissi si i-au permis acestuia sa candideze pentru un al treilea mandat de sase ani.

Sub conducerea sa, autoritatile au lansat o represiune majora impotriva disidentei. Mii de critici ai guvernului au fost redusi la tacere sau incarcerati, in principal islamisti, dar si activisti laici proeminenti, inclusiv multi dintre cei care au participat la revolta din 2011 care l-a rasturnat pe autocratul Hosni Mubarak.

Economia a devenit o bataie de cap pentru guvernul lui el-Sissi, care a initiat un program ambitios de reforme in 2016.

Programul, sprijinit de Fondul Monetar International, a avut ca scop inversarea distorsiunilor din economia tarii.

Razboiul din Ucraina s-a adaugat la poveri, in timp ce natiunea din Orientul Mijlociu a ramas fara valuta straina necesara pentru a cumpara produse de prima necesitate, precum combustibil si cereale. Egiptul este cel mai mare importator de grau din lume si, in mod traditional, a importat cea mai mare parte a cerealelor din Ucraina si Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: