Alegeri in Grecia: Partidul de dreapta al premierului Kyriakos Mitsotakis a obtinut o victorie decisiva dar va fi necesar un al doilea scrutin pentru a-i garanta un guvern stabil

externe

Partidul de dreapta al premierului in exercitiu Kyriakos Mitsotakis a obtinut duminica o victorie decisiva in alegerile legislative din Grecia, dar va fi necesar un al doilea scrutin pentru a-i garanta un guvern stabil, relateaza AFP, citata de TVR.

Noua Democratie (ND), condusa de premierul in exercitiu, a castigat 40,8% din voturi, potrivit rezultatelor partiale care acopera 85% din sectiile de votare. Fostul sef al Guvernului, Alexis Tsipras, de stanga, a intrunit doar 20% din voturi, inaintea partidului socialist Pasok-Kinal care a inregistrat un scor de 11,6%.

Salutand victoria sa, Kyriakos Mitsotakis, in functie din 2019, a deschis calea pentru un al doilea scrutin care ar putea avea loc la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie si i-ar permite, daca va confirma aceasta performanta, sa obtina o majoritate absoluta.

Aceasta este „dovada ca Noua Democratie (partidul sau, n.red.) are unda verde de la cetateni pentru a guverna singur”, a dat asigurari premierul grec, explicand ca este nevoie de un al doilea scrutin pentru a incerca obtinerea unei majoritati absolute pentru a forma un guvern stabil.

Datorita unui sistem electoral nou, partidul castigator ar obtine atunci un „bonus” de pana la 50 de locuri.

Potrivit proiectiilor de duminica seara, partidul premierului in exercitiu castiga 145 din cele 300 de locuri de deputati, adica sase locuri mai putin pentru a atinge majoritatea absoluta.

In timpul campaniei sale electorale, Kyriakos Mitsotakis a exclus formarea unei coalitii intr-o tara a carei cultura politica nu se bazeaza pe compromis.

La randul sau, fostul prim-ministru al stangii radicale Syriza, Alexis Tsipras le-a cerut simpatizantilor sa duca o „a doua lupta electorala cruciala”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: