externe

Alegeri in Rusia. Planul electoral al lui Putin, dat peste cap de Boris Nadejdin. ISW anunta ca acesta devine tot mai popular

Contestatarul rus Boris Nadejdin a devenit mai important decat au anticipat oficialii guvernamentali rusi, iar Kremlinul ar putea sa nu-i permita sa candideze la alegerile prezidentiale din acest an, a apreciat grupul de reflectie cu sediul in SUA, Institutul pentru Studiul Razboiului (Institute for the Study of War – ISW), relateaza Newsweek.

In ianuarie, ISW a afirmat: „Kremlinul ar putea folosi votul din martie 2024 ca pe un referendum neoficial privind razboiul Rusiei in Ucraina, permitandu-i lui Nadejdin sa candideze in cadrul unor alegeri care il prezinta pe presedintele Vladimir Putin si, prin extensie, razboiul sau din Ucraina, ca avand o popularitate covarsitoare”.

Nadejdin este singurul candidat la presedintie care se opune in mod deschis lui Putin si razboiului din Ucraina.

Cu toate acestea, in ultima sa analiza a conflictului din Ucraina de luni se spune ca un anunt recent ar putea semnala faptul ca autoritatile de la Kremlin au dat inapoi de la acest plan din cauza ingrijorarii ca Nadejdin ar putea obtine prea multe voturi si ar putea reduce marja de victorie a lui Putin sub nivelurile pe care Kremlinul este dispus sa le accepte.

Grupul de reflectie se referea la un anunt facut luni de autoritatea electorala rusa, Comisia Electorala Centrala (CEC), cu privire la Nadejdin, declarand ca a descoperit o rata de eroare de 15% in semnaturile colectate de echipa sa de campanie. Conform normelor electorale, rata de eroare nu trebuie sa depaseasca cinci procente daca un candidat doreste sa fie inregistrat. Autoritatea electorala urmeaza sa ia miercuri o decizie finala cu privire la candidatura lui Nadejdin.

Nadejdin a declarat ca echipa sa intentioneaza sa conteste constatarile.

Candidatii prezidentiali rusi sustinuti de partide politice trebuie sa depuna 100.000 de semnaturi, cu cerinte regionale suplimentare, pentru a candida la alegerile prezidentiale, noteaza ISW.

Cerinta de validitate a semnaturilor impusa de CEC este „mecanismul logic pentru a pune capat campaniei prezidentiale a lui Nadejdin, indiferent daca Kremlinul a fost sau nu dispus initial sa tolereze campania”, arata ISW.

Daca Putin va fi reales in acest an, ar fi al cincilea sau mandat de presedinte al Rusiei. Conform modificarilor constitutionale facute inainte de razboiul din Ucraina, el poate ramane la putere pana in 2036.

Alegerile din Rusia au fost, din punct de vedere istoric, marcate de manipulari, de falsificarea buletinelor de vot si de vot fortat. De obicei, cei mai mari critici ai lui Putin nu au voie sa candideze la presedintie, in timp ce figurile din opozitie, precum Alexei Navalnii, au fost adesea incarcerate sau sunt exilate.

ISW a aratat ca oficialii si sursele rusesti au cenzurat din ce in ce mai mult si au incercat sa-l discrediteze pe Nadejdin dupa ce campania sa a capatat o importanta semnificativa si popularitatea sa a primit un impuls.

De exemplu, vicepresedintele CEC din Rusia, Nikolai Bulaev, a pus la indoiala integritatea lui Nadejdin la 2 februarie, afirmand ca „echipa sa de campanie a strans zeci de semnaturi de la rusi decedati”.

In timpul unei emisiuni la televiziunea de stat, propagandistul Kremlinului si aliatul lui Putin, Vladimir Soloviov, a declarat ca el crede ca Nadejdin va fi in cele din urma otravit sau intemnitat.

Nadejdin a cerut anterior inlaturarea lui Putin, intr-o rara manifestare de opozitie publica.

„Pur si simplu trebuie sa alegem autoritati diferite pentru a guverna tara, care sa opreasca aceasta poveste cu Ucraina”, a declarat el la postul de televiziune de stat NTV in mai 2023, adaugand ca el crede ca o schimbare de guvern ar permite Rusiei sa „construiasca relatii cu tarile europene si totul va reveni la locul lui”.

Nadejdin a spus ca la alegerile prezidentiale din 2024 „trebuie sa alegem pe altcineva, si nu pe Putin. Totul va fi bine atunci”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

2 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

O oră ago

Permis de conducere de la 17 ani? Parlamentarii romani nu sunt de acord: „Suntem pe primul loc la victime in urma accidentelor de circulatie”

Presedinta Comisiei pentru aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, luni, ca nu sustine proiectul…

57 de minute ago

Nivel ridicat de euroscepticism in Serbia: doar 40% dintre sarbi ar vota pentru aderarea la UE. In schimb, 92% dintre albanezi ar vota in favoarea accederii la blocul comunitar

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Republican International, cu sediul la Washington, cetatenii sarbi…

O oră ago

Decizie majora privind contractele de munca. ICCJ a stabilit ca termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz

Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se…

3 ore ago