Alegeri in Turcia, Germania il sustine pe contracandidatul lui Erdogan. Doua treimi dintre germani vor sa-l vada plecat pe Erdogan

analize

Sectiile de votare s-au deschis duminica in toata Turcia pentru alegerile parlamentare si prezidentiale. Aproximativ 61 de milioane de persoane sunt eligibile pentru a vota, inclusiv aproape 5 milioane de persoane care voteaza pentru prima data. Turcii din strainatate au votat deja.

Votul este considerat un test major pentru cei 20 de ani de guvernare ai presedintelui in exercitiu Recep Tayyip Erdogan.

Pe langa alegerea presedintelui, alegatorii vor alege si 600 de membri ai parlamentului din 87 de circumscriptii electorale care ii vor reprezenta in urmatorii cinci ani.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a desfasurat sute de observatori pentru a monitoriza votul.

Un sondaj, citat de Deutsche Welle, arata ca doua treimi dintre locuitorii din Germania ar fi fericiti daca presedintele turc Recep Tayyip Erdogan ar pierde alegerile.

Studiul realizat la nivel national de institutul de cercetare YouGov a intrebat: „Duminica viitoare, in Turcia vor avea loc alegeri prezidentiale. Ati prefera ca presedintele Recep Tayyip Erdogan sa fie reales sau eliminat?”.

Aproximativ 70% dintre respondenti au fost de parere ca Erdogan ar trebui sa plece, in timp ce 10% au considerat ca ar trebui sa ramana. Alti 20% au spus ca nu stiu sau nu au dat niciun raspuns.

In Germania sunt inregistrati aproximativ 1,5 milioane de alegatori turci, cea mai mare diaspora care participa la vot. Acestia voteaza din 27 aprilie. Sustinatorii lui Erdogan si ai partidului sau AKP au starnit adesea controverse in Germania, insa liderul turc are o baza puternica de sustinere in aceasta tara.

Presedintele Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, Michael Roth, a declarat ca alegerile sunt „probabil ultima sansa” pentru opozitie de a-l inlatura in mod democratic pe Erdogan de la putere dupa doua decenii. El a avertizat ca probabil ca nu vor fi corecte, Erdogan si sustinatorii sai inasprindu-si in ultimii ani controlul asupra mass-mediei, a comisiei electorale si a sistemului judiciar.

Roth a mai spus ca Rusia pare sa incerce sa discrediteze opozitia turca prin campanii de dezinformare.

„Situatia economica, sociala si financiara a tarii este pur si simplu devastatoare”, a spus Roth.

Pe 6 februarie, cutremure puternice au zguduit portiuni mari din sudul Turciei si nordul Siriei. Peste 50.000 de persoane si-au pierdut viata numai in Turcia, potrivit cifrelor oficiale.

La aproximativ trei luni de la dezastru, multi oameni inca nu au un loc unde sa stea, in timp ce serviciile de baza, precum apa si electricitatea, nu au fost inca restabilite peste tot.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: