Alegeri parlamentare in Coreea de Sud: Prima doamna a disparut din lumina reflectoarelor dupa ce a primit o geanta in valoare de 2000 de euro, desi oficialii nu pot primi cadouri mai scumpe de 700 de euro

externe

Aflata in mijlocul unor controverse legate de manipularea pretului actiunilor si de o geanta costisitoare de lux, prima doamna a Coreei de Sud nu a mai fost vazuta in public din 15 decembrie, dar putini au fost surprinsi de acest lucru, in conditiile in care se apropie alegerile parlamentare, transmite Reuters.

Presedintele Yoon Suk Yeol nu candideaza la alegerile din 10 aprilie, in care Partidul sau Puterea Populara incearca sa recastige controlul asupra parlamentului si, de asemenea, nu are voie sa intre in campanie, deoarece detine deja functii publice.

Cu toate acestea, absenta fara precedent din spatiul public a sotiei sale, Kim Keon Hee, dupa ce cuplul s-a intors dintr-o vizita in Olanda pe 15 decembrie, este vazuta de analisti ca o decizie politica de a proteja partidul de orice comentariu negativ.

„Din moment ce prima doamna nu prezinta o imagine pozitiva publicului, ca ea sa ramana tacuta in acest timp ar putea ajuta (partidul lui Yoon) la alegeri. Daca reapare, ar putea deveni o problema, nu doar din cauza scandalurilor in sine, ci din cauza imaginii ei nefavorabile in fata publicului”, a spus Shin Yul, profesor de stiinte politice la Universitatea Myongji din Seul.

Biroul presedintelui nu a comentat.

Inainte de alegerea lui Yoon din 2022, acuzatiile de implicare a sotiei sale in manipularea pretului actiunilor au determinat parlamentul, controlat de Partidul Democrat, sa adopte un proiect de lege pentru lansarea unei anchete conduse de catre un procuror special. Dar Yoon si-a folosit dreptul de veto.

In ianuarie, sotia sa a fost inregistrata acceptand cadou o geanta Dior, in valoare de 2000 de euro, o actiune care ameninta sa aduca haos in partidul lui Yoon. In Coreea de Sud, legea interzice ca oficialii publici si rudele lor sa primeasca daruri in valoare individuala de peste 1 milion de woni (aproximativ 700 de euro). De asemenea, la finalul anului fiscal, valoarea totala a cadourilor primite nu poate depasi 3 milioane de woni.

Kim, care a fost o sustinatoare a drepturilor animalelor, a facut eforturi pentru a opri consumul de carne de caine si a ajutat la interzicerea acestei practici in Coreea de Sud.
Totusi, Kim a fost un obstacol pentru popularitatea lui Yoon, care a scazut la 36,3% intr-un sondaj efectuat asupra a 2.509 de persoane publicat luni de sondajul Realmeter, de la un maxim recent de 41,9%. PPP era in urma Partidului Democrat, cu 35,4% fata de 43,1%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: