Alegeri prezidentiale in Cehia in ianuarie 2023: Rectorul, oligarhul si generalul

analize

Republica Ceha va organiza primul tur al alegerilor prezidentiale pe 13 si 14 ianuarie, cu trei candidati in frunte in sondaje. Se va deschide o noua era in politica ceha, dupa un deceniu de presedintie a lui Milos Zeman, care a fost zguduit de scandaluri majore si a divizat profund societatea ceha, scrie site-ul international Global Voice.

Din 2012, presedintele este ales direct de catre popor in doua tururi de scrutin, cu un interval de doua saptamani, daca niciun candidat nu are peste 50% din voturi in primul tur. Cei doi candidati care au obtinut cele mai multe voturi in primul tur de scrutin sunt apoi autorizati sa candideze in turul al doilea. Mandatul prezidential este de cinci ani, iar aceeasi persoana nu poate detine functia pentru mai mult de doua mandate.

Desi exista opt candidati oficiali pentru alegerile din ianuarie 2023, majoritatea observatorilor si sondajele recente par sa indice ca exista, de fapt, trei concurenti cu sanse reale, intrucat fiecare dintre ei aduna intre 25 si 29% din sprijinul sondat. Toti trei sunt foarte diferiti in ceea ce priveste opiniile si valorile pe care le impartasesc, ceea ce arata, de asemenea, cat de divizati raman alegatorii cehi in legatura cu aceste alegeri.

Rectorul, si singura femeie

Danuse Nerudova este cea mai tanara dintre cei opt, la 44 de ani – si singura femeie. Este economista si este cunoscuta mai ales pentru activitatea sa ca rector al Universitatii Mendele din Brno, al doilea oras ca marime din tara si capitala Moraviei. Acesta este, de asemenea, orasul in care s-a nascut si a lucrat cea mai mare parte a vietii sale. In timpul mandatului ei la Universitatea Mendele, institutia a fost atrasa intr-o serie de scandaluri legate de plagiat si, ca urmare, si-a pierdut o parte din acreditari. Nerudova a negat orice responsabilitate pentru abateri.

Pana la jumatatea anului 2020, Nerudova a fost o figura necunoscuta pe scena politica, dar multi experti indica faptul ca popularitatea ei a crescut rapid in ultimele 5 luni, poate si datorita utilizarii cu succes a retelelor de socializare, mai ales Instagram, unde contul ei oficial indica 160.000 de urmaritori, un numar semnificativ intr-o tara cu 10 milioane de locuitori.

Potrivit unei analize de pe portalul online Seznam Zpravy, popularitatea ei se datoreaza in principal genului sau, intr-o tara care nu a avut niciodata o femeie presedinte sau prim-ministru:

Avantajul ei a fost ca exista un fel de cerere in cadrul societatii cehe pentru un candidat de genul ei – o femeie mai tanara, care a mai detinut functii publice inainte… Datorita acestei pozitii unice, fiind singura femeie, popularitatea lui Nerudova a crescut puternic pentru o vreme. In faza initiala a campaniei, a ajutat si o anumita asemanare cu presedintele slovac Zuzana Caputova si o anumita „invidie” a cehilor, care au comparat-o pe Caputova cu Milos Zeman.

Intr-adevar, multi cehi au pus in contrast imaginea presedintelui slovac Caputova, o femeie tanara, moderna si toleranta, cu cea a presedintelui ceh rasist, sexist, homofob, transfob si alcoolic Milos Zeman.

Din punct de vedere politic, Nerudova sustine democratia liberala si sustine ca, daca va fi aleasa, va promova ceea ce ea numeste capitalismul stakeholder, dupa cum a explicat intr-un interviu acordat portalului Expats.cz:

Cred ca Europa se va indrepta in directia a ceea ce se numeste „capitalismul stakeholder”. Asta inseamna ca deciziile companiilor nu vor fi determinate doar de maximizarea profiturilor, ci si de chestiuni legate de sustenabilitate si de politica globala. Aceasta este una dintre prioritatile mele – sa avem o coeziune sociala mai mare, deoarece, in prezent, este foarte scazuta. Trebuie sa gasim un model social care sa garanteze ca o treime din gospodariile care se afla in prezent in saracie sau sunt expuse riscului de saracie sunt ajutate si incluse.

Oligarhul

Andrej Babis este un nume cunoscut in politica ceha: candidatul, in varsta de 68 de ani, este un fost ministru de finante si, ulterior, prim-ministru (2017-2021), cunoscut pentru numeroase scandaluri, inclusiv procese in care este acuzat de deturnare de fonduri de la Uniunea Europeana, si un aliat apropiat al actualului presedinte Milos Zeman.

Nascut in Slovacia, intr-o familie slovaca, este cunoscut pentru ca a colaborat de bunavoie cu serviciile secrete ale Cehoslovaciei de atunci.

A construit un imperiu financiar la inceputul anilor 1990, in timpul perioadei de tranzitie postcomunista, si a acumulat o avere importanta.

Si-a lansat propriul partid in 2012, ANO (Akce nespokojenych obcanu, in ceha pentru „actiunea cetatenilor nemultumiti”, care suna, de asemenea, ca si cuvantul „ano”, care inseamna da in ceha), care poate fi descris ca fiind populist. Si, chiar daca a pierdut alegerile parlamentare din octombrie 2021, partidul sau ramane principala forta din parlament, cu 72 din cele 200 de locuri.

Intr-adevar, Babis se prezinta ca fiind vocea clasei de mijloc si a celei cu venituri mici si si-a petrecut cea mai mare parte a campaniei intr-o rulota in sate si orase mici, intalnindu-se cu locuitorii locali si aratand cum este hotarat sa „jezdit za lidma”, adica sa calatoreasca pentru a se intalni cu oamenii – oameni obisnuiti care se lupta din punct de vedere economic, spre deosebire de cei care traiesc in Praga, care concentreaza peste 10% din populatie si cele mai mari salarii.

Unul dintre sloganurile cheie ale campaniei este „Za Babise bylo lip” sau „Lucrurile erau mai bune sub Babis”, slogan contestat de multi dintre adversarii sai care spun ca faptele economice nu sunt de acord cu aceasta afirmatie simplista.

Generalul

Petr Pavel este general in retragere al armatei cehe, iar candidatul in varsta de 61 de ani este cunoscut mai ales pentru lunga sa cariera in cadrul NATO, unde a prezidat Comitetul Militar din 2015 pana in 2018.

Una dintre cele mai mari greseli ale sale – dupa cum el insusi recunoaste si pentru care si-a cerut scuze public – a fost ca, chiar inainte de sfarsitul comunismului in 1989, s-a alaturat Partidului Comunist si a facut parte pentru o vreme din serviciile secrete militare ale Cehoslovaciei de atunci.

In campaniile si discursurile sale, el isi evidentiaza abilitatile si experienta de inalt oficial NATO (care a salvat 55 de soldati francezi in 1993 in Bosnia, in cadrul unei operatiuni a Natiunilor Unite) si de diplomat experimentat care poate garanta securitatea Republicii Cehe.

Programul sau politic este aliniat cu democratia liberala, dar pe partea conservatoare, dupa cum detaliaza acest articol din Politico:

Campania [sa] prioritizeaza decenta in viata publica, promite sa „restabileasca ordinea si pacea in Cehia” si subliniaza importanta „respectarii regulilor” […] Aceasta abordare se extinde pana la aplicarea dura a unui regim de migratie care ar putea intra in conflict cu obligatiile legale internationale, intrucat Republica Ceha a lui Pavel ar primi doar refugiati din „tari similare din punct de vedere cultural”, precum Ucraina. […] Abordarea lui Pavel se concentreaza pe utilizarea presedintiei pentru a ajuta intreprinderile mici si mijlocii – ai caror proprietari au facut adesea parte din electoratul lui Babis – sa castige noi afaceri in strainatate si pe sprijinirea cresterii taxelor pentru a face fata deficitelor bugetare.

Principalele probleme

Toti candidatii la alegeri s-au axat pe o serie de probleme-cheie care se afla in centrul dezbaterilor publice din Republica Ceha. Una dintre cele dominante este consecinta invaziei Rusiei in Ucraina, fluxul de refugiati ucraineni (tara a primit peste 400.000 de persoane) si posibilele amenintari la adresa securitatii Republicii Cehe, o tara cu un volum semnificativ de investitii rusesti si cu populatie rusa.

Legat de aceasta intrebare este, ca peste tot in Europa, pretul in crestere al energiei care a afectat semnificativ clasele de mijloc si inferioare, in special in afara orasului Praga, unde salariile sunt mult mai mici.

Toti candidatii au promis ca vor aborda aceste probleme ca prioritati, dar depinde de alegatorii cehi sa decida in cine au cea mai mare incredere pentru a raspunde la aceste intrebari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: