Alegeri SUA : Democratii lui Biden castiga si alegerile din Georgia si au acum majoritatea in Senat

externe

Senatorul democrat Raphael Warnock l-a invins, marti, pe republicanul Herschel Walker la alegerile pentru Senat din Georgia, potrivit NBC News, oferindu-le presedintelui Joe Biden si partidului sau o victorie esentiala.

Victoria lui Warnock le va oferi democratilor o majoritate totala in Senat, dupa doi ani de impartire 50-50, votul de departajare apartinand vicepresedintelui Kamala Harris.

Victoria cimenteaza succesul neasteptat al presedintelui Joe Biden la alegerile de la jumatatea mandatului, permitand partidului sau sa aiba majoritatea in Senat.

Rezultatul este, de asemenea, o alta lovitura pentru Donald Trump, care l-a sustinut pe Walker, ultimul din seria de candidati pe care fostul presedinte i-a sustinut anul acesta si care nu au reusit sa castige.

Republicanii din Senat sperau sa aiba un avans pentru alegerile din 2024. Insa Walker a fost urmarit de scandaluri si lipsa de incredere atat in candidat, cat si in campania sa.

De obicei, republicanii asteapta sa voteze exact in ziua alegerilor, dar alegatorii nu s-au prezentat in numarul necesar pentru ca Walker sa castige.

„Dupa o campanie grea – sau ar trebui sa spun campanii – este onoarea mea sa rostesc cele mai puternice trei cuvinte rostite vreodata intr-o democratie: oamenii au vorbit”, a spus Warnock sustinatorilor.

Managerul de campanie al lui Warnock, Quentin Fulks a spus ca una dintre cele mai mari provocari a fost motivarea alegatorilor sa se prezinte intr-o zi neobisnuita a alegerilor de 6 decembrie.

Al doilea scrutin a fost declansat de legea statului, deoarece niciunul dintre candidati nu a castigat o majoritate totala la alegerile din noiembrie.

Al 51-lea vot al democratilor inseamna ca pot rupe acordul de impartire a puterii pe care l-au incheiat cu republicanii din Senat si pot asigura o majoritate clara in comisii. Ei vor avea, de asemenea, un vot de rezerva in chestiuni precum confirmarea nominalizatilor si a judecatorilor din ramurile executive.

Locul suplimentar ar putea fi, de asemenea, esential pentru sansele democratilor de a pastra majoritatea in 2024.
Democratii spun ca infrangerea lui Walker este un semn ca americanii resping Trumpismul, in timp ce fostul presedinte cauta sa castige urmatoarele alegeri.

Infrangerea lui Walker, alaturi de cea a candidatului din Pennsylvania, Mehmet Oz, a aratat, de asemenea, limitele celebritatii. Walker, care a fost sustinut de fostul presedinte Donald Trump, a fost o vedeta a fotbalului american la Universitatea din Georgia si in NFL si a fost membru al echipei de bob olimpic din SUA in 1992.

Georgia a fost un stat republican de incredere pana in urma cu doar doi ani, cand a votat pentru presedintele Joe Biden si apoi i-a ales pe Warnock si pe colegul senator democrat Jon Ossoff in doua scrutine.

Walker i-a avertizat pe republicani ca trebuie sa se prezinte la vot pentru a impiedica democratii nationali sa castige mai multa putere. „Daca nu votati, veti primi mai mult din Chuck Schumer si Joe Biden”, a spus el pentru Sean Hannity de la Fox News luni seara. Insa alegatorii nu au fost foarte motivati.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: