ALERTA. Efectul legilor date de PSD: Procesul lui Liviu Dragnea se reia de la zero

news

Procesul presedintelui PSD, Liviu Dragnea, va fi reluat de la zero, ca urmare a pensionarii presedintelui completului de judecata. Marti, 5 septembrie, ar fi urmat sa aiba loc nou termen al procesului in care este judecat liderul PSD.

Prin urmare, martorii in procesul lui Dragnea vor fi reaudiati, urmatorul termen fiind pe 3 octombrie. Urmare a ordonantei de urgenta privind pensiile speciale, emisa de Guvernul PSD -ALDE pe 4 august, zeci de magistrati au decis sa se pensioneze pentru a nu pierde din bani. Ordonanta va intra in vigoare de la 15 septembrie.

Judecatoarea Ana-Maria Dascalu a fost inlocuita din complet, in urma pensionarii, iar noul magistrat a pus in discutie reluarea intregii cercetari judecatoresti.

Procurorul de sedinta a aratat ca inculpatii ar trebui sa-si exprime punctul de vedere fata de acest lucru, deoarece sunt direct afectati de luarea unei astfel de decizii.

Avocatul lui Liviu Dragnea a solicitat instantei reluarea cercetarii judecatoresti, „in acord cu deciziile CEDO”, sustinand ca „nu exista o alta solutie”.

„Judecatorii care dispun hotararea trebuie sa fie aceiasi care au participat la administrarea tuturor probelor de-a lungul procesului. Pentru termenul pe care il vom acorda, trebuie sa se prezinte toti inculpatii”, a spus presedintele completului de judecata.

O situatie similara s-a inregistrat, tot marti, si in cazul procesului lui Calin Popescu Tariceanu.

In acest dosar, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, fiind acuzat alaturi de fosta sa sotie si de fosti angajati ai DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, in perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, respectiv de presedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, sa isi incalce atributiile de serviciu prin mentinerea in functie si implicit plata drepturilor salariale pentru doua angajate ale aceleiasi institutii. „In realitate, cele doua persoane si-au desfasurat activitatea la sediul organizatiei judetene Teleorman a partidului politic al carui presedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urma”, sustine DNA.

Fosta sotie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzata de abuz in serviciu, alaturi de fosti sefii din Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusa sub acuzare pentru ca, in perioadele 3 martie – 1 august 2008 si 3 iulie 2009 – 1 august 2010, nu a sanctionat doua subordonate incadrate in functia de referent la institutiile pe care le conducea, desi stia ca nu s-au prezentat la serviciu si nu au respectat prevederile contractului individual de munca si fisa postului.

La cererea Bombonicai Prodana, care a invocat o exceptie de neconstitutionali instanta suprema a sesizat Curtea Constitutionala in privinta definitiei abuzului in serviciu. CCR a decis ca impunerea unui prag valoric in ceea ce priveste abuzul in serviciu este de competenta Parlamentului, precizand ca reglementarea valorii pagubei si gravitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei de abuz in serviciu este necesara pentru delimitarea raspunderii penale de celelalte forme de raspundere juridica. Ministerul Justitiei a anuntat ca, urmare a deciziei CCR, infractiune a de abuz in serviciu urmeaza sa fie redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: