Alexandru Rafila anunta ca, de luni, Romania intra in Scenariul 4. Ce inseamna pentru romani

news

Alexandru Rafila, presedintele Societatii de Microbiologie, a anuntat duminica ca Romania va depasi, cel mai probabil luni, pragul de 2.000 de cazuri de coronavirus.

„Nu vreau sa inducem o stare de panica, pentru ca nu avem motive. Trebuie sa ne comportam in asa fel incat sa limitam transmiterea acestei boli. Cazurile noi care apar sunt intr-un trend asteptat care va face ca maine, cel mai probabil, sa ajungem la depasirea acelei cifre de 2.000 de cazuri care este considerata pragul pentru nivelul 4 de alerta.

S-ar putea intampla si marti, dar cred ca mai probabil maine”, a declarat Rafila la Digi24.

Cel mai recent bilant arata o crestere a numarului de pacienti confirmati cu Covid-19 cu 308, iar numarul total a depasit 1.700.

„Daca avem 1.760 de cazuri, e foarte probabil ca maine, cel mai tarziu poimaine – cel mai tarziu o sa fie marti, dar cel mai probabil va fi luni – avand in vedere ca azi am avut 300 de cazuri noi, e un lucru pe care trebuie sa-l luam ca atare si sa ne pregatim”, a mai spus Rafila.

„Urgenta noastra este sa organizam tratarea pacientilor in afara spitalelor, ca sa nu suprasolicitam spitalele”, a adaugat el.

Rafila a spus ca 80% dintre cei diagnosticati fac forme usoare sau medii si doar 20% fac forme mai grave sau critice, astfel ca cei 80% ar putea fi tratati in afara spitalelor, sub supraveghere medicala.

Despre tanara de 27 de ani decedata duminica, in urma infectarii cu COVID-19, Rafila a declarat ca aceasta suferea de diabet zaharat inca din copilarie si ca evolutia bolii este diferita in functie de varsta la care persoanele capata diferite afectiuni medicale.

”Probabil avea diabet din copilarie, se numeste diabet de tip I, si sunt persoane predispuse la astfel de imbolnaviri (…) Nu este similar sa te imbolnavesti la varsta de 80 de ani si alta e la 30 de ani, evolutia e diferita. Cele mai vulnerabile categorii expuse la COVID-19 sunt persoanele care sufera de probleme cardiologice, hipertensiune arteriala, afectiuni pulmonare cronice, diabetul, persoanele bolnave de cancer etc”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Declansarea scenariului 4 vine cu noi acte normative din partea autoritatilor, care anterior au declarat ca intr-o astfel de situatie spitalele vor fi reorganizate, urmand ca unele unitati sa fie dedicate tratarii pacientilor cu Covid-19. Nu toate cazurile vor putea sa fie tratate in spital, cazurile mai usoare se vor trata la domiciliu.

Astfel, scenariul 4 implica tratarea unor cazuri usoare de coronavirus la domiciliu, urmand ca doar cazurile moderat-severe sa fie internate la boli infectioase, iar cele critice la terapie intensiva. Totodata se va schimba si metodologia de testare. Nu vor mai fi testati doar cei din carantina sau contactii unor persoane infectate, ci toti cei care prezinta simptome. Se ia in calcul si momentul in care personalul medical infectat, dar asimptomatic, sa ramana in spital si sa trateze bolnavii

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: