Alexei Moskalev, tatal fetei care a dus la scoala un desen anti-razboi a fost arestat la Minsk

externe

Barbatul condamnat la inchisoare in Rusia din cauza unui desen anti-razboi al fiicei sale, a fost prins in Belarus, potrivit BBC.

Alexei Moskalev a primit, marti, o pedeapsa de doi ani de inchisoare in lipsa pentru discreditarea armatei. El a intrat in atentia autoritatilor anul trecut, dupa ce, a spus el, o scoala a raportat desenul la politie.

Un avocat a spus ca probabil a fost prins in Minsk dupa ce si-a pornit telefonul mobil, ceea ce i-a dezvaluit locatia.

Aceasta versiune a evenimentelor a fost sustinuta de jurnalista Marina Ovsyannikova, cunoscuta pentru protestele sale impotriva razboiului. „A fost avertizat in prealabil sa-si inchida telefonul mobil si sa scoata cartela SIM inainte de a fugi. Dar la Minsk, Alexei a decis sa-l porneasca dintr-un motiv oarecare”, a scris ea, dar apoi a sters postarea.

In 2022, Ovsyannikova a scapat si ea din arestul la domiciliu si a reusit sa paraseasca Rusia in siguranta.
Autoritatile din Belarus au confirmat ca Moskalev a fost retinut la cererea Rusiei.

Nu se stie cum a ajuns in Belarus, dar oamenii care incearca sa paraseasca Rusia neobservati de autoritati pleaca adesea prin teritoriul belarus.

Moskalev locuia la aproximativ 320 de kilometri (200 de mile) sud de Moscova, intr-un oras numit Yefremov. Problemele sale au inceput dupa ce Masha, pe atunci in varsta de 12 ani, a desenat in aprilie anul trecut un steag ucrainean cu cuvintele „Glorie Ucrainei”, rachete si un steag rusesc cu fraza „Nu razboiului!”

El a spus ca scoala a raportat politiei desenul fiicei sale. Dupa aceea, Moskalev a fost amendat pentru o postare impotriva razboiului pe retelele sociale.

Dar dupa ce apartamentul sau a fost perchezitionat in decembrie, el a fost trimis in judecata in temeiul codului penal pentru ca fusese deja condamnat pentru o infractiune similara.

Dupa ce a inceput procesul, autoritatile au separat-o pe Masha de tatal ei si au plasat-o intr-o casa de copii. Fata nu a mai fost vazuta in public de la 1 martie.

Moskaliov a fugit marti din arestul la domiciliu si a fost condamnat in aceeasi zi, in contumacie, la doi ani de detentie intr-o colonie penala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: