externe

Alexei Navalnii a pierdut apelul. Urmeaza sa fie transferat intr-o inchisoare „cu regim special” unde va ispasi peste 30 de ani

Cea mai cunoscuta figura a opozitiei din Rusia, Alexei Navalnii, a pierdut, marti, apelul impotriva unei noi pedepse de 19 ani de inchisoare care ii prelungeste pedeapsa totala la peste 30 de ani, transmite Reuters.

Dupa o audiere cu usile inchise, in ciuda protestelor din partea lui Navalnii si a avocatilor sai, l-a urmarit pe judecatorul Viktor Rogov rasfoind lista condamnarilor sale inainte de a-i spune ca sentinta i-a ramas neschimbata.

Navalnii, in varsta de 47 de ani, ar urma sa fie transferat intr-o inchisoare cu „regim special”, cel mai dur grad din sistemul penal al Rusiei, cu perspectiva de a ramane acolo pana va trece de 70 de ani.

El respinge toate acuzatiile impotriva lui, care au variat de-a lungul anilor de la frauda la activitati „extremiste”, ca incercari de a-i reduce la tacere criticile la adresa presedintelui Vladimir Putin.

Daniel Holodnii, un tehnician TV care lucra pentru Navalnii, a fost condamnat la opt ani de inchisoare in august, in cadrul aceluiasi proces. Apelul sau a fost si el respins marti.

„Alexei, ne vedem!” a strigat Holodnii dupa ce judecatorul a terminat de vorbit. Navalnii a facut semn cu mana.

„Pentru noi toti – colegii si prietenii lor – aceasta este o durere constanta. Si o provocare constanta: in fiecare zi sa facem tot ce putem pentru a-l distruge pe maniacul de la Kremlin”, a postat pe X, fostul Twitter, Leonid Volkov, asistentul lui Navalnii.

Kremlinul a incercat sa-l infatiseze pe Navalnii ca fiind irelevant din punct de vedere politic, iar Putin si-a propus sa nu-i rosteasca niciodata numele. Moscova l-a prezentat drept un extremist si, fara a furniza dovezi, drept o marioneta a Agentiei Centrale de Informatii din SUA.

Navalnii este de departe cea mai cunoscuta figura din opozitia divizata a Rusiei, sustinatorii considerandu-l drept o figura in stil Nelson Mandela, care va fi eliberat intr-o zi din inchisoare pentru a conduce tara.

Miscarea sa politica a fost scoasa in afara legii, iar personalitatile au fost inchise sau au fugit in strainatate, ca parte a represiunii impotriva disidentei care s-a intensificat de cand Putin a lansat invazia Ucrainei.

Vladimir Kara-Murza, un alt critic deschis al Kremlinului, care a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare in aprilie sub acuzatia de tradare si minciuna in legatura cu razboiul, a fost mutat saptamana trecuta intr-o colonie penala de maxima securitate din Siberia, potrivit avocatului sau.

Ultima pedeapsa de 19 ani a lui Navalnii a fost impusa pe 4 august, dupa ce a fost condamnat pentru sase acuzatii legate de presupuse activitati extremiste, pe care le-a negat pe toate.

Acest lucru a venit pe langa 11ani si jumatate pe care ii ispasea deja la colonia penala IK-6 de la Melekhovo, la aproximativ 235 km est de Moscova, sub acuzatie de frauda si alte acuzatii pe care le-a respins, de asemenea, ca fiind motivate politic.

Navalnii si-a castigat admiratia in intreaga lume pentru ca s-a intors voluntar in Rusia in 2021 din Germania, unde a urmat un tratament pentru ceea ce testele de laborator occidentale au aratat ca a fost o incercare de a-l otravi cu o neurotoxina in Siberia. A fost arestat imediat la sosire. Kremlinul a negat ca a incercat sa-l omoare, Putin comentand: „Daca cineva ar fi vrut sa-l otraveasca, l-ar fi terminat”.

Cele mai recente acuzatii si sentinta se refera la rolul din miscarea sa, acum disparuta, in interiorul Rusiei, pe care autoritatile au acuzat-o ca incearca sa destabilizeze societatea.

Departamentul de Stat al SUA a numit verdictul din august „o concluzie nedreapta a unui proces nedrept”, in timp ce Uniunea Europeana a condamnat ceea ce a numit o alta decizie motivata politic si a cerut eliberarea imediata a lui Navalnii.

Dupa verdictul de luna trecuta, Navalnii a declarat ca scopul este sa zdrobeasca vointa rusilor de a face fata lui Putin si a indemnat oamenii sa nu renunte.

„Sunteti fortati sa va predati Rusia fara a lupta bandei de tradatori, hoti si ticalosi care au preluat puterea. Putin nu trebuie sa-si atinga scopul. Nu va pierdeti vointa de a rezista”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Tatal lui Adrian Sarbu a fost gasit injunghiat in stomac in baie. El are 95 de ani – Surse

Tatal lui Adrian Sarbu a fost gasit, marti, cu o plaga in stomac in baia…

32 de minute ago

Propagandistii Kremlinului sustin ca Occidentul a pierdut Razboiul Rece: „Finlanda si-a mentinut existenta datorita Uniunii Sovietice”

Directorul general al studioului de film Mosfilm, Karen Sahnazarov, sustine ca Uniunea Sovietica a castigat…

24 de minute ago

Rata anuala a inflatiei a coborat la 5,9% in aprilie 2024

Rata anuala a inflatiei a coborat in luna aprilie 2024 la 5,9%, de la 6,61%…

19 minute ago

Epurarile continua la Moscova: seful de personal din Ministerul Apararii, Iuri Kuznetov, unul dintre apropiatii fostului ministru Soigu, a fost arestat de FSB la 5 dimineata

Generalul-locotenent Iuri Kuznetov, seful Directiei principale de personal din cadrul Ministerului rus al Apararii, a…

37 de minute ago

Cel mai cautat traficant de migranti din Europa, poreclit „Scorpionul”, arestat in urma unei investigatii jurnalistice a BBC

Cel mai cautat traficant de persoane din Europa a fost arestat in Irak in urma…

7 minute ago