Alexei Navalnii, acum o luna: „De ce m-am intors in Rusia? Le-am promis oamenilor ca nu-i voi dezamagi, nu renunt la patria mea si la ideile mele”

analize

Navalnii

In urma cu o luna, pe 17 ianuarie, Alexei Navalnii a explicat, din nou, intr-un mesaj public de ce a ales sa se intoarca in Rusia stiind ca va fi invcarcerat imediat. Astazi, pe 16 februarie, a fost ucis intr-o colonie penitenciara din nordul indepartat al Rusiei.

„In urma cu exact trei ani, m-am intors in Rusia, dupa ce am fost tratat in urma otravirii. Am fost arestat la aeroport. Si timp de trei ani am stat aici.

Si timp de trei ani am raspuns la aceeasi intrebare. Cei din inchisoare o pun simplu si direct. Functionarii inchisorii o pun cu atentie, cu aparatele de inregistrare oprite: ‘De ce te-ai intors?’.

Raspunzand la aceasta intrebare, simt deja chiar o usoara suparare de doua feluri.

Prima este impotriva mea insami pentru ca nu sunt in stare sa gasesc cuvintele pentru a le spune clar tuturor si a nu mai intreba.

A doua este fata de politica rusa din ultimele decenii, care a insuflat in societate atat de mult cinism si teorii ale conspiratiei incat oamenii nu cred in motivele simple. Ei spun ca, daca s-a intors, inseamna ca a facut o intelegere cu cineva. Pur si simplu nu a functionat. Sau nu a functionat inca. Exista un plan viclean care implica turnurile Kremlinului. Oricum ar fi, exista o agenda secreta. La urma urmei, in politica nu totul este asa cum pare.

Dar nu exista mistere si planuri. Este chiar atat de simplu.

Eu am tara mea si credintele mele. Si nu vreau sa renunt nici la tara mea, nici la convingerile mele. Si nu pot trada niciuna dintre ele. Daca convingerile tale valoreaza ceva, trebuie sa fii dispus sa le aperi. Si, daca este necesar, sa faci unele sacrificii.

Iar daca nu esti dispus, inseamna ca nu ai convingeri. Doar crezi ca ai. Dar acestea nu sunt convingeri si principii, ci doar ganduri in capul tau.

Nu rezulta, bineinteles, ca toti cei care nu sunt acum in inchisoare nu au convingeri. Fiecare isi plateste propriul pret. Multi au un pret mare chiar si fara inchisoare.

Am participat la alegeri si am vizat functii de conducere. Am calatorit in toata tara si peste tot am anuntat de pe scena: ‘Va promit ca nu va voi dezamagi, ca nu va voi insela si ca nu va voi abandona’. Cand m-am intors, mi-am indeplinit promisiunea facuta alegatorilor mei. La urma urmei, in Rusia trebuie sa apara in cele din urma cei care nu mint.

Asa se face ca, in Rusia, acum, trebuie sa platesc pentru dreptul meu de a avea si de a nu-mi ascunde convingerile stand la izolare. Si, bineinteles, nu-mi place sa stau la izolare. Dar nu voi renunta la ideile mele sau la patria mea.

Convingerile mele nu sunt exotice, sau sectare, sau radicale. Dimpotriva, tot ceea ce cred eu se bazeaza pe fapte si pe experienta istorica.

Oamenii aflati la putere trebuie sa se schimbe. Cel mai bun mod de a alege conducatorii este prin alegeri corecte si libere. Toata lumea are nevoie de un tribunal onest. Coruptia distruge statul. Nu ar trebui sa existe cenzura.

Aceste principii reprezinta viitorul.

Iar sectantii si oamenii marginalizati sunt la putere acum. In general, ei nu au idei. Singurul obiectiv este sa isi pastreze locurile. Iar ipocrizia perfectionata pana la perfectiune le va permite sa se infasoare in orice acoperire.

Astfel, poligamii au devenit traditionalisti. Membrii Partidului Comunist al Uniunii Sovietice au devenit ortodocsi. Posesorii de ‘pasapoarte de aur’ si conturi offshore – patrioti agresivi. Minciuni, minciuni si numai minciuni.

Si intr-o zi se va prabusi. Statul lui Putin este nesustenabil. Intr-o zi ne vom uita si va disparea. Victoria este inevitabila.

Dar, deocamdata, nu trebuie sa ne dam batuti si sa ne pastram convingerile”, este mesajul postat pe Navalnii pe 17 ianuarie pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: Presedintele Letoniei o spune pe sleau: „Navalnii a fost ucis cu brutalitate de Kremlin. Acesta este un fapt”. Reactii dure ale liderilor europeni

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: