Alexei Navalnii mai are puterea sa ironizeze tirania lui Putin: „In celula mea din Siberia e mai cald decat in multe orase rusesti”

externe

Alexei Navalnii, celula, frig, orase rusesti, ger, Siberia

Politicianul rus de opozitie Alexei Navalnii a facut glume miercuri, la prima sa infatisare in instanta de cand a fost transferat intr-o colonie penala din Siberia, dar un judecator i-a respins cea mai recenta contestatie impotriva tratamentului dur aplicat in inchisoare.

Potrivit agentiei Reuters, Navalnii a aparut prin legatura video din colonia „Lupul polar”, in care a fost transferat luna trecuta de la inchisoarea din Melekovo, la est de Moscova, dupa o calatorie dificila de trei saptamani pe sosea si pe calea ferata.

El a starnit rasete din partea judecatorului atunci cand l-a intrebat pe acesta, in timpul convorbirii, daca in colonia Melehovo s-a dat o petrecere pentru a sarbatori plecarea sa si daca aceasta a inclus si karaoke. Ulterior, el a intrebat daca departamentul inchisorii din Melehovo a organizat o petrecere in pielea goala – aluzie la o intalnire a celebritatilor imbracate sumar la Moscova luna trecuta, care a provocat un scandal national.

Mai mult, intr-o alta aluzie – de asta data la numeroasele pene de caldura si electricitate care afecteaza deja sute de mii de rusi, pe fondul gerurilor napraznice din ultimele zile, Navalnii a spus ca in celula sa siberiana este „mai cald decat in multe orase rusesti”. De altfel, Navalnii mai glumise, intr-o postare pe retelele de socializare transmisa prin intermediul avocatilor sai in aceasta saptamana, spunand ca in colonia penala temperatura „nu a fost inca mai rece de -32°C” si ca exercitiile sale matinale sunt „revigorante”.

Schimburile de replici au aratat capacitatea lui Navalnii de a gasi umor chiar si in situatia sa sumbra si de a se conecta cu lumea exterioara, in ciuda faptului ca a fost trimis intr-una dintre cele mai indepartate si inospitaliere regiuni ale Rusiei.

Frecventele sale audieri in instanta i-au oferit o platforma pentru a-si continua atacurile la adresa presedintelui Vladimir Putin si a razboiului din Ucraina si pentru a-i provoca si ironiza pe cei care il persecuta. El i-a spus judecatorului Kirill Nikiforov, care a prezidat multe astfel de sedinte, ca „imi curge o lacrima pe obraz” la placerea de a-l revedea.

Navalnii, in varsta de 47 de ani, ispaseste sentinte care totalizeaza peste 30 de ani pentru o serie de acuzatii, de la frauda la activitati extremiste, despre care spune ca au fost inventate pentru a-l reduce la tacere. In 2020, el a supravietuit unei tentative de otravire cu un agent neurotoxic.

Kremlinul spune ca este un infractor condamnat si ca tratamentul sau este o chestiune care tine de serviciul penitenciar. Putin l-a prezentat pe disident si pe sustinatorii sai ca fiind extremisti cu legaturi cu agentia de informatii CIA, despre care spun ca incearca sa destabilizeze Rusia.

La audierea de miercuri Navalnii a sustinut fara succes ca autoritatile au actionat ilegal trimitandu-l intr-o celula de izolare in octombrie pentru ca ar fi insultat un inspector de inchisoare.

Navalnii a declarat ca inspectorul i-a confiscat stiloul, in ciuda faptului ca avea dreptul sa aiba materiale de scris, si a recunoscut ca a „exagerat” numindu-l pe oficial diavol, imbecil si sperietoare de ciori. Dar, in momentul incidentului, a sustinut el, ar fi trebuit sa fie deja mutat de la Melehovo intr-un alt centru de detentie, dupa ce ultima sa sentinta de 19 ani a fost pronuntata in august. Judecatorul a respins plangerea lui Navalnii.

Colonia Lupii Polari, situata la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova, este una dintre cele mai dure din Rusia.  In cadrul audierii de miercuri, el a spus ca mancarea era buna, dar ca inca nu a primit nicio scrisoare sau telegrama. „Este adevarat, sunt destul de departe, probabil scrisorile ajung mai greu”, a glumit el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: