Categories: news

Alianta Maghiara din Transilvania (AMT) va depune din nou proiectele de lege privind statutul autonomiei Tinutului Secuiesc

Alianta Maghiara din Transilvania a anuntat ca va continua lupta pentru autonomie, atat pe plan local cati si la Bucuresti, angajandu-se sa depuna din nou proiectele de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc, potrivit hirado.hu.

Joi, Camera Deputatilor a respins cu o majoritate covarsitoare proiectele de lege privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc si autonomia culturala a maghiarilor transilvaneni, iar vineri, Senatul a facut acelasi lucru.

„Lucrurile s-au intamplat „cu o viteza umilitoare, prin incalcari multiple ale prevederilor parlamentare, intr-o atmosfera anti-maghiara”, se precizeaza in comunicat.

Potrivit AMT, „desi in forurile internationale Romania incearca in mod constant sa creeze aparenta ca ar fi un “stat-model” care a rezolvat exemplar situatia comunitatilor nationale autohtone care traiesc pe teritoriul sau si a asigurat respectarea larga a drepturilor acestora, realitatea este complet alta”. Politicienii romani au dovedit acest lucru prin voturile lor de respingere, precum si prin manifestarile anti-maghiare, intrucat nu sunt dispusi nici macar sa poarte o discutie despre autodeterminare, scrie in comunicat.

Proiectul de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc a fost elaborat in comisia de specialitate a Consiliului National Secuiesc (CNS), iar celelalte doua proiecte de lege privind statutul de autonomie culturala a comunitatii nationale maghiare si autonomia culturala a comunitatilor nationale, in cele ale Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT).

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

2 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

6 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

6 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

6 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

6 ore ago