Alianta Maghiara din Transilvania: „Respingerea aderarii la Schengen poate fi determinat in buna parte de faptul ca Romania nu este dispusa sa renunte la politica vizand castigarea de noi teritorii”

news

Romania trebuie sa decida daca vrea sa avanseze spre Schengen sau spre Chisinau, a transmis, sambata, Alianta Maghiara din Transilvania (AMT), potrivit Hirado.hu.

Partidul a opinat ca, desi considera justificata indignarea opiniei publice fara de veto-ul exprimat de Austria si Olanda, o mare responsabilitate in acest caz o are elita politica de la Bucuresti.

„Daca Romania ar fi investit doar jumatate din energia cu care activeaza pentru unirea Moldovei cu Romania – actiune izvorata din eforturile secolului al XIX-lea de a construi un imperiu – in implementarea efectiva a integrarii occidentale atat de mult dorite si proclamate la nivelul sloganurilor politice, azi am fi avut mai multe sanse sa devenim membru cu drepturi depline al spatiului Schengen”, spune AMT.

In opinia partidului, respingerea aderarii la Schengen poate fi determinat in buna parte de faptul ca Romania nu este dispusa sa renunte la politica vizand castigarea de noi teritorii, numarul partizanilor unirii nefiind niciodata atat de mare in tara ca in prezent, in timp ce Bucurestiul strange tot mai mult legaturile cu Chisinaul, folosind miliarde de lei din impozitele pe care le retine din regiunile locuite si de maghiari.

„Antimaghiarismul ridicat la nivel de politica de stat, atitudinea instigatoare a presedintelui Romaniei impotriva comunitatii noastre, precum si atacurile continue si metodice impotriva maghiarilor din Transilvania indica de asemenea faptul ca Romania nu este pregatita sa adere la spatiul Schengen”, se arata in document.

In opinia AMT, esecul aderarii la spatiul Schengen este o lectie care se plateste scump si un fiasco deplorabil al afacerilor externe romanesti, deoarece a intervenit in ciuda eforturilor Romaniei de a se prezenta ca o tara model si ca aliatul cel mai de incredere. Potrivit AMT, ar fi de asteptat ca ministrul de externe Bogdan Aurescu sa isi asume responsabilitatea pentru acest esec.

Consiliul National Secuiesc (CNS) a reamintit din nou, intr-un comunicat dat publicitatii vineri, ca autoritatile romane nu au reusit sa indeplineasca o parte considerabila din promisiunile facute inainte de aderarea la Consiliul Europei, la NATO si la Uniunea Europeana, invocand scuze inacceptabile.

„Subliniem din nou: suntem interesati in aderarea Romaniei la spatiul Schengen, dar acest lucru se poate intampla doar daca autoritatile acorda o atentie deosebita angajamentelor internationale pe care tara inca nu le-a indeplinit”, a scris CNS.

Potrivit comunicatului, ar trebui elaborat un plan de actiune privind restituirea bunurilor bisericilor istorice maghiare si reconstituirea invatamantului bisericesc maghiar, asa cum se prevede in angajamentul luat de Romania in momentul aderarii la Consiliul Europei.

Potrivit CNS, ar putea fi de asemenea apreciat ca un gest de bunavointa deschiderea unui dialog cu administratiile locale din Tinutul Secuiesc despre articolul 11 din Recomandarea 1201/1993 a Consiliului Europei, care stipuleaza: “In zonele, unde persoanele apartinand de o minoritate nationala formeaza o majoritate, aceste persoane au dreptul sa dispuna de o administratie locala sau autonoma, sau, respectiv, de o situatie de drept deosebita, corespunzatoare cu situatia lor istorica si teritoriala, in acord cu legile interne ale statului”.

CNS considera ca acesti pasi ar trebui facuti chiar daca nu sunt inclusi in mod explicit in conditiile de aderare la Schengen, deoarece ei tin de indeplinirea cu buna credinta a tratatelor semnate de Romania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: