externe

Alianta „Mini-NATO” a lui Putin se destrama. Armenia nu-si ascunde dezamagirea

Prim-ministrul armean Nikol Pashinian a declarat luni ca tara sa ar putea iesi din Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO) condusa de Moscova, scrie Newsweek.

CSTO este o alianta militara formata din sase natiuni care a fost comparata cu o versiune mai mica a NATO, iar remarcile lui Pashinian cu privire la acest bloc sunt cel mai recent exemplu de frustrare publica pe care acesta si-a exprimat-o in ultimele luni si care are legatura cu presedintele rus Vladimir Putin.

Armenia si Rusia au fost mult timp aliati apropiati, dar tensiunea dintre cele doua tari a crescut din cauza a ceea ce Pashinian caracterizeaza drept o lipsa de sprijin din partea lui Putin in disputa Armeniei cu Azerbaidjanul vecin.

Armenia s-a angajat intr-un razboi de sase saptamani cu Azerbaidjanul in 2020. De atunci, problemele au persistat intre cele doua natiuni, iar Armenia a acuzat Azerbaidjanul in 2021 ca a mutat forte pe teritoriul sau si a cerut fara succes ca OTSC sa condamne aceasta miscare.

„Nu pot exclude posibilitatea retragerii de jure a Armeniei din CSTO sau a unei inghetari a statutului sau de membru”, a declarat Pashinian in timpul unei conferinte de presa de luni, potrivit agentiei de presa Interfax.

La sfarsitul acestei saptamani, Pashinian urmeaza sa discute cu presedintele azer Ilham Aliev, in cadrul unei intalniri la Moscova, gazduita de Putin. Luni, Pashinian a indicat ca cel putin o problema dintre cele doua tari ar putea fi rezolvata in curand, afirmand ca Armenia ar putea recunoaste regiunea disputata Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului daca sunt indeplinite anumite conditii.

In timpul discutiilor de la Moscova, probabil ca se va acorda atentie interactiunilor dintre Pashinian si Putin. In noiembrie, premierul armean l-a evitat aparent pe Putin in timpul unei sedinte foto a liderilor CSTO, care a urmat refuzului lui Pashinian de a semna o declaratie CSTO.

In ianuarie, tensiunea dintre Armenia si Rusia a fost relevata si mai mult prin anuntul lui Pashinian potrivit caruia tara sa nu va gazdui exercitii militare conduse de Rusia pentru CSTO in 2023. Cu doar cateva zile inainte de acest anunt, Ministerul rus al Apararii declarase ca Armenia va fi locul de desfasurare a exercitiilor din acest an.

Nu este prima data cand Pashinian a facut aluzie la retragerea din CSTO. In martie, el a declarat ca tara sa nu paraseste blocul, ci mai degraba ca CSTO se retrage din Armenia.

„Evaluarea mea este ca OTSC paraseste Armenia, cu sau fara voia ei, si suntem ingrijorati de acest lucru”, a declarat el la acea vreme, potrivit Radioului Public din Armenia.

Pashinian a facut comentarii similare luni, spunand ca Armenia ar putea parasi blocul daca nu se ofera nimic prin continuarea calitatii de membru. El a adaugat ca ramanerea in grup ar putea avea dezavantaje pentru tara sa.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca Rusia va continua dialogul cu Armenia despre CSTO.

„Aceasta este o organizatie care si-a demonstrat in mod repetat eficienta in diverse situatii. Are un potential de dezvoltare”, a declarat Peskov, potrivit agentiei de presa de stat rusesti TASS.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Un tribunal britanic se va pronunta azi asupra extradarii lui Julian Assange in SUA. Americanii promit sa nu-l condamne la moarte pe fondatorul WikiLeaks

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va participa luni la o audiere cruciala in instanta la Londra,…

1 minut ago

Ceata densa si vechimea elicopterului – principalele cauze ale accidentului in care a murit presedintele iranian. Implicarea Mossad – total exclusa

Presedintele si ministrul de externe al Iranului au fost oficial declarati morti, dupa ce agentiile…

2 ore ago

Premierul estonian: „Antrenarea soldatilor cu instructori NATO in Ucraina nu duce la escaladarea razboiului”

Temerile aliatilor NATO ca trimiterea de trupe in Ucraina pentru instruirea soldatilor din aceasta tara…

24 de minute ago

Scandal pe piata asigurarilor: unul dintre cei mai importanti brokeri va fi obligat sa-si inchida afacerea

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras autorizatia de functionare a FAST Brokers, dupa ce…

32 de minute ago

Pretul aurului a urcat la un maxim istoric dupa accidentul aviatic din Iran in care si-a pierdut viata presedintele Ibrahim Raisi

Aurul a sarit la un maxim istoric, stimulat de optimismul tot mai mare ca Rezerva…

49 de minute ago

Primar PSD din Gorj, pozitiv la testul pentru droguri. El intrase cu masina intr-un grup de oponenti politic

Primarul PSD al comunei Stejari, Robert Ionut Paiusi, acuzat de George Simion ca a intrat…

39 de minute ago