Alianta Moldovei. Sapte primari din estul Romaniei copiaza Alianta Vestului, ce proiecte isi propun

news

Primari din patru judete din Moldova au semnat, luni, la Suceava, contractul cadru de asociere “Moldova se dezvolta”, printre acestia numarandu-se edilii din Iasi, Neamt, Botosani si Suceava.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, in calitate de gazda a evenimentului, dar si ca initiator al Asocierii ″Moldova se dezvolta″⁣, deschisa tuturor oraselor dornice sa i se alature, a spus ca acest demers nu este o replica si nici o contrapondere la Alianta Vestului.

“Cred ca asocierea pentru Moldova trebuia sa o avem mai de mult, avand in vedere faptul ca problemele de aici sunt mult mai grave decat cele ale Vestului. Ii felicit pe cei patru primari vrednici din vestul tarii, dar nu avem nimic de-a face cu ei. Si noi, in Moldova, avem primari vrednici, care si-au facut datoria, dar din cauza pozitionarii noastre geografice, mai mult spre Est decat spre Vest, avem aceste probleme. Faptul ca nu avem o autostrada care sa lege Moldova de celelalte regiuni istorice, de Ardeal si Bucuresti, avem o mare problema. Asa cum i-am spus si presedintelui Romaniei, la sedinta Asociatiilor Municipiilor din Romania, in masura in care aceste probleme nu se vor rezolva, Moldova este condamnata la subdezvoltare. De aceea am decis, cei sapte primari care suntem aici, sa facem acest parteneriat intre localitati, sa fim un model de organizare pentru Moldova, sa reprezentam o putere de negociere la nivel guvernamental, european, dar si cu alte organisme, in ideea de a dezvolta zona Moldovei”, a spus Lungu.

Potrivit primarului Sucevei, documentul urmeaza sa fie parafat pana la sfarsitul trimestrului unu al anului viitor.

Conform acordului cadru principalele motive pentru realizarea Asocierii “Moldova se dezvolta” sunt lipsa unei strategii coerente de dezvoltare si de alocare a resurselor, in vederea diminuarii decalajelor dintre Estul si Vestul tarii; tinerea in izolare vizibila cu consecinte deosebit de grave in ceea ce priveste cresterea economica a regiunii; depopularea accelerata a regiunii, prin migratia fortei de munca active.

Totodata, in document se arata ca semnatarii doresc sa initieze proiecte regionale si locale ale localitatilor, pentru a contribui la dezvoltarea zonei Moldovei, la reducerea decalajelor fata de celelalte regiuni istorice ale tarii.

″Asocierea noastra este de parteneriat, cu scopul de a avea eficienta in promovarea proiectelor noi de infrastructura, de investitii publice sau private, a proiectelor in educatie, sanatate, mediu, turism etc., fara a exclude participarea autoritatilor centrale, europene sau alte organisme internationale. Sursele de finantare vor fi locale, guvernamentale sau europene, de la caz la caz”, se arata in acordul cadru semnat de primarii de Suceava, Iasi, Neamt, Botosani, Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei si Roman.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: