Alianta PSD-AUR in Senat pe o lege privind Justitia. Sosoaca si Romascanu, umar la umar: „Blocati intreaga justitie din Romania!”

politica

Plenul Senatului a retrimis, luni, la comisii, la solicitarea noii majoritatii din jurul PNL, proiectul privind prorogarea cu un an a formarii completurilor din trei judecatori.

Senatorii au adoptat, luni, cu 93 de voturi pentru si 43 de abtineri, dezbaterea in regim de urgenta a proiectului referitor la prorogarea cu un an a prevederii potrivit careia completurile de apel, in penal si civil, trebuie formate din trei judecatori si care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Totodata, plenul Senatului a aprobat solicitarea liderului grupurilor senatorilor PNL, Virgil Guran, de retrimitere la comisii a proiectului mentionat, pentru doua saptamani.

Mai multi senatori PSD si AUR au obiectat impotriva retrimiterii la comisii a propunerii legislative, initiatorii PNL fiind acuzati de incompetenta parlamentara.

„Este inadmisibil profesional sa incerci, sa insisti in sedinta de Birou permanent sa ai procedura de urgenta, sa ai punctul inscris pe ordinea de zi si apoi sa-ti dai seama ca lucrurile sunt in neregula. Putem accepta supunerea la vot a retrimiterii la comisie din motive de comunicare electronica, dar fondul ramane. In acest moment, lucrurile vor decurge intr-un anume fel, iar concluzia finala este ca suntem in fata unui act de majora incompetenta parlamentara”, a precizat senatorul PSD Lucian Romascanu.

La randul sau, senatorul AUR Diana Sosoaca a sustinut ca cererea de amanare a proiectului va duce la blocarea intregii justitii in Romania.

„Cred ca nu intelegeti ca la acest moment justitia este blocata pentru ca nu exista personal destul angajat. Cei mai multi judecatori, la acest moment, sunt izolati sau carantinati din cauza infectarii cu SarsCov-2. In acest moment, dumneavoastra, solicitand amanarea cu doua saptamani, nu veti face decat sa blocati intreaga justitie din Romania, care si asa este supra-aglomerata si vor trebui sa adopte procedura de angajare de urgenta care oricum va excede termenului de 1 ianuarie 2021. De unde vor lua atatea mii de judecatori pentru a se forma aceste completuri?”, a sustinut Sosoaca.

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Iuliana Scantei, declara ca prin acest proiect se urmareste ridicarea presiunii de pe sistemul judiciar, „dupa modificarile aduse de catre PSD Legii 304/2004 privind organizarea judiciara”.

„Practic, ridicam presiunea de pe sistemul judiciar, pentru ca s-ar fi blocat completurile de apel si la civil si la penal. Au fost doua modificari care au pus presiune pe sistem. Este vorba de pensionarea anticipata, pe care am reusit sa o prorogam pana la 1 ianuarie 2022, dar a ramas cea cu modificarea completurilor, practic, facandu-le inaplicabile pentru ca nu aveau oameni. Si aceasta intra in vigoare acum, la 1 ianuarie. Nu este corelata cu cealalta amanare deja operata in timpul legislaturii. Practic, ridicam presiunea de pe sistemul judiciar, pentru ca s-ar fi blocat completurile de apel, si la civil si la penal”, a precizat Scantei, pentru Agerpres.

Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea art.VI din OUG nr. 92/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei, precum si modificarea rt.1 alin. (1) – (3) din OUG nr.7/2019 privind unele masuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, formarea profesionala initiala a judecatorilor si procurorilor, examenul de absolvire a INM, stagiul si examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.3030/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara si Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Propunerea a primit raport favorabil in Comisia juridica.

„Avand in vedere faptul ca subdimensionarea schemelor de personal ale instantelor judecatoresti subzista si in prezent si tinand seama, totodata, de dificultatile intampinate in ceea ce priveste configurarea completurilor de judecata, volumul ridicat de activitate al instantelor judecatoresti si caracterul general al regulii instituite de art.54. alin (2) din Legea nr. 304/2004, atat in materie penala, cat si civila Lato sensu (extrapenala), este necesara adoptarea unei solutii legislative avand ca obiect amanarea, pana la data de 31 decembrie 2022 inclusiv, in vederea asigurarii unui interval de timp rezonabil pentru pregatirea sistemului judiciar, a aplicarii prevederilor legale referitoare la solutionarea apelurilor in completuri formate din 3 judecatori”, se arata in amendamentul admis in comisia de specialitate.

Neadoptarea unei noi masuri de prelungire a suspendarii aplicarii art. 54 alin 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privitor la solutionarea apelurilor in complet format din trei judecatori, sunt de natura sa afecteze functionarea normala a instantelor judecatoresti, sa conduca la prelungirea duratei proceselor, cu consecinte grave asupra respectarii principiului judecarii cauzelor intr-un termen rezonabil (optim si previzibil), se mai precizeaza in raport.

Proiectul face parte din categoria legilor organice, a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, iar Senatul este for decizional.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: