Aliatii lui Abbas se tem ca noul guvern israelian intentioneaza sa distruga Autoritatea Palestiniana

externe

Aliatii principali ai presedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, si-au exprimat temerile ca noua coalitie ultranationalista a lui Benjamin Netanyahu va incerca sa demonteze Autoritatea Palestiniana (AP), infiintata dupa acordurile de pace de la Oslo din 1993, informeaza The Guardian.

Ministrul palestinian al dezvoltarii sociale, Ahmad Majdalani, a declarat ca membrii guvernului intentioneaza sa distruga autoritatea, care are un anumit grad de autonomie in anumite parti din Cisiordania si este considerata de Abbas ca element de constructie institutionala pentru un viitor stat palestinian.

„Netanyahu, Ben-Gvir si Smotrich urmaresc sa distruga autoritatea ca parte a ideologiei lor”, a spus Majdalani, referindu-se la Itamar Ben-Gvir si Bezalel Smotrich, sefii partidelor ultranationaliste, anti-arabe, care au devenit ministri foarte influenti.

Majdalani a sugerat ca Israelul va incerca in schimb sa creeze organisme municipale localizate, fara nicio legatura intre ele si fara atribute nationale, care sa inlocuiasca AP. „Ei vor sa creeze o noua realitate in Cisiordania”, a spus el.

Coalitia lui Netanyahu a anuntat ca intentioneaza sa extinda in mod masiv coloniile israeliene si, in cele din urma, sa anexeze Cisiordania ocupata, o zona in care palestinienii incearca de mult sa construiasca un stat.

Puterea lui Ben-Gvir si a lui Smotrich in discutiile de coalitie si dupa aceea i-a facut pe multi israelieni sa se intrebe daca Netanyahu are suficienta putere pentru a-i stapani sau daca chiar vrea sa faca acest lucru.
Israelul a impus saptamana trecuta sanctiuni financiare Autoritatii Palestinei, ca raspuns la recentul demers al Autoritatii

Palestiniene la ONU vizand examinarea de catre Curtea Internationala de Justitie (CIJ) a problemei ocupatiei israeliene a teritoriilor palestiniene.

Smotrich, care este ministru de finante si administrator superior al Cisiordaniei, a declarat saptamana trecuta intr-o conferinta de presa. „Atata timp cat [AP] incurajeaza terorismul, care este interesul meu sa-l ajut sa existe?”

AP ofera servicii educationale, de sanatate, sociale si de alta natura, iar fortele sale de securitate se coordoneaza cu Israelul pentru a contracara atacurile asupra tintelor israeliene si pentru a tine sub control Hamas. Preconizata initial de acordurile israelo-palestiniene ca o institutie de tranzitie, existenta sa s-a prelungit la nesfarsit, deoarece orice speranta de pace care ar duce la independenta a esuat.

Ministerul israelian de Externe negat ca Israelul are vreun interes in prabusirea AP. Insa doi analisti israelieni, Menachem Klein si Zvi Barel, au spus saptamana aceasta ca guvernul israelian este hotarat sa distruga Autoritatea Palestiniana, Klein speculand ca ar putea continua acest plan daca nu va fi oprit de Washington. O posibilitate ar fi ca miscarea sa fie facuta dupa ce Abbas, in varsta de 87 de ani, va parasi scena politica, a spus el.

„Noul guvern nu vrea vechile idei de micsorare a conflictului sau de gestionare a conflictului”, a spus Klein, profesor emerit de stiinte politice la Universitatea Bar Ilan si profesor vizitator la departamentul de studii de razboi al King’s College din Londra. „Ei vor sa duca conflictul in favoarea reglementarii, anexarii si sa transforme palestinienii in organismele locale”.

In 2017, Smotrich a publicat un plan prin care cere distrugerea AP, infiintarea de organisme locale si acordarea de stimulente pentru a emigra palestinienilor care refuza statutul de cetateni de rangul doi.

„Sunt multi arabi care vor sa se inteleaga cu noi si pot conduce lucrurile la nivel local, municipal”, a spus Noam Arnon, un lider colonist care a spus ca sprijina „oprirea” Autoritatii Palestiniene.

Guvernul israelian anterior a avut o pozitie diferita. Desi a exclus negocierile politice cu Abbas, a ajutat AP prin eliberarea banilor care fusesera retinuti ca pedeapsa pentru ca autoritatea dadea subventii familiilor celor care au comis atacuri.

De asemenea a fost in favoarea prevenirii colapsului AP considerand ca este esentiala coordonarea continua a securitatii, ca Hamas ar putea umple orice gol si ca prezenta AP elibereaza Israelul de povara conducerii directe a populatiei palestiniene.

Criza financiara pentru AP este cronica, dar apar alte provocari. Popularitatea sa a scazut si mai mult, avand in vedere incapacitatea sa de a smulge concesii Israelului, care nu ofera nicio speranta in timp ce continua ocupatia. Odata cu raspandirea disperarii in randul tinerilor, se asteapta sa continue tendinta de unire a grupurilor palestiniene inarmate independente in Cisiordania cu sprijinul public. Confruntarile lor cu fortele israeliene ar putea provoca o escaladare majora, a spus Khalil Shikaki, directorul Centrului Palestinian pentru Politici de Cercetare si Sondaj.

Cele mai recente sanctiuni ar afecta totusi AP, daca tarile donatoare nu vor interveni, iar scaderile salariale pentru angajatii AP vor avea repercusiuni in economie, potrivit lui Rabeh Morrar, directorul de cercetare la Institutul de Cercetare a Politicii Economice din Palestina (MAS).

Ziyad Shreim, proprietarul unui mic restaurant din Ramallah, a spus ca este la limita. „Oamenii nu ies sa manance cand au mai putini bani”, a spus el. Lucrurile stateau destul de rau si inainte, din cauza tensiunii si a restrictiilor israeliene sporite privind circulatia, a adaugat el. Shreim a spus ca este ingrijorat ca va trebui sa-si concedieze jumatate din personal. „Viitorul va fi si mai rau”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: