Aliatii NATO avanseaza un plan de aparare antiaeriana la nivel european ca raspuns la agresivitatea Rusiei

externe

mircea geoana, nato

Mai multi membri NATO au facut miercuri noi pasi in dezvoltarea Initiativei Scutul Aerian European (Sky Shield Initiative), la aproximativ un an de la introducerea sistemului de aparare antiaeriana si antiracheta comun, relateaza Newsweek.

Initiativa, condusa de Germania, intentioneaza sa consolideze capacitatile de aparare antiaeriana ale Europei, avand in vedere invazia Rusiei in Ucraina. Ministrii apararii din 10 tari NATO au semnat miercuri un memorandum de intelegere pentru a dezvolta in continuare Sky Shield, potrivit unui comunicat de presa.

„Initiativa europeana Sky Shield, sub conducerea Germaniei, arata hotararea aliatilor, care isi intensifica eforturile pentru a indeplini cerintele NATO, asigurand in acelasi timp interoperabilitatea si integrarea”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, intr-un comunicat.

„Prin urmare, aceasta initiativa contribuie la transpunerea angajamentelor Aliatilor privind cheltuielile de aparare in capacitati tangibile disponibile pentru apararea noastra colectiva. Ea demonstreaza angajamentul clar al aliatilor europeni fata de o impartire echitabila a sarcinilor, de asemenea”, a mai spus Geoana.

Printre tarile care au semnat memorandumul se numara Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Olanda si Slovenia, potrivit comunicatului NATO. Cinci tari NATO care au semnat anul trecut scrisoarea de intentie pentru dezvoltarea initiativei – Bulgaria, Finlanda, Slovacia, Romania si Regatul Unit – nu au semnat acordul de miercuri.

Aliatii NATO din Europa de Est au fost in alerta maxima de la invazia Rusiei in Ucraina in februarie 2022. Luna trecuta, Reuters a relatat ca Romania lucreaza la fortificarea satelor sale de-a lungul Dunarii, care se afla chiar peste granita fata de instalatiile portuare pentru incarcarea navelor cu cereale ucrainene, supuse atacurilor neincetate ale dronelor rusesti. Masurile au inclus desfasurarea a patru avioane de lupta F-16 suplimentare ale SUA si o zona de interdictie aeriana extinsa.

Estonia si Letonia, care au granita comuna cu Rusia, au semnat, de asemenea, la 11 septembrie, achizitia comuna pentru un sistem german de rachete de aparare antiaeriana cu raza medie de actiune in valoare de 1,1 miliarde de dolari, a relatat Associated Press (AP). Iar Lituania a anuntat la 29 septembrie ca intentioneaza sa construiasca o bariera de-a lungul granitei sale cu Rusia si cu aliatul apropiat al Rusiei, Belarus.

Ministerul rus al Apararii a dat recent semne ca se pregateste pentru o confruntare cu Finlanda, cel mai nou membru al NATO, si cu statele baltice, transferand patru grupari ale Armatei din nord-vestul Rusiei catre Districtul militar Leningrad. Institutul pentru Studiul Razboiului a apreciat ca aceasta decizie indica faptul ca Moscova considera ca este necesar sa isi restructureze fortele cele mai apropiate de granita cu Finlanda.

De asemenea, fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a declarat recent ca Moscova pare sa fie pregatita sa se angajeze intr-un „conflict direct cu NATO”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: