„Alo, 112? Sunt Alexandra si vreau sa traiesc”. Colegii Alexandrei protesteaza in fata Politiei Caracal

news

Zeci de elevi protesteaza, luni seara, in fata Politiei Caracal fata de modul in care politistii au intervenit in cazul Alexandrei Macesanu.

Elevii, multi dintre ei fiind colegi ai Alexandrei, poarta pancarte pe care este scris:  „Alo, 112? Sunt Alexandra si vreau sa traiesc”.

Sorin Balan, general de brigada STS, a declarat, luni, la audierile din Parlament, ca nu sunt disfunctionalitati in sistemele informatice operate de STS si ca cele trei apeluri date de Alexandra catre 112 au fost procesate corect din punct de vedere legislativ si operational. El a explicat ca politistul de la 112 nu a stiut sa foloseasac aplicatia de localizare.

Generalul STS Sorin Balan a declarat ca operatorul de politie care ar fi trebuit, in acelasi moment cu operatorul de la STS, sa vada pe aplicatie localizarea apelului. Politistul abia dupa o ora de la generarea apelului a intrat pe aplicatie de localizare. Politistul aflat in post, n-ar fi stiut sa foloseasca aplicatia de localizare si a fost nevoie de un apel catre operatorul STS pentru lamuriri.

”N-am facut masuratori, pe o raza de patru kilometri se afla persoana care a apelat telefonul. Vrem sa va informam pentru intelegerea corecta, ca nu intotdeauna exista o limita de 4-6 kilometri. In mediul urban, unde statiile de baza ale operatorilor sunt mai dense, inseamna ca si localizarea este mai aproape de ce spuneti voi.

In zone rurale, pot fi si distante mai mari. In momentul de fata, acestea sunt conditiile tehnice in care receptionam informatiile de localizare, de la operatorii de telefonie mobila. Impreuna cu acestia am realizat teste si incercam sa crestem precizia localizarii prin utilizarea altor tehnologii de localizare. Fata era la o distanta de 4 kilometrii pe o raza”, a declarat Sorin Balan.

Generalul de Brigada STS a afirmat ca sistemul AML a fost intarziat din cauza contestatiilor aduse noului sistem 112.

„In conformitate cu reglementarile in vigoare, in sistem sunt afisate informatii de localizare la nivel de celula sau sector. In atentia STS a fost implementarea standarului AML incepand din 2017. Au avut loc discutii cu operatorii de telefonie si cu ANCOM, in acest sens. S-au realizat teste pe o platforma de test. In achizitia noului sistem 112, si care e intarziere ca urmare a contestatiilor, e prevazut acest sistem AML. Sistemul actual 112 functioneaza din 2004. Implementarea necesita si un upgrade hardware. Vom trece la realizarea unor configurari la nivel national, organizate configurari la nivel national. Vom face teste pe un numar de judete, 8-10, la momentul respectiv. Cand vom vedea ca acestea corespund o sa transmitem Ministeruli Comunicatiilor modificarea legislativa in acest sens. Localizarea AML nu va fi functionala pe toate telefoanele, vor fi smartphone, android, celelalte nu vor putea functiona cu localizare AML”, a adaugat Balan.

Mai mult despre:

Comentarii: