externe

Alte trei tari au anuntat ca vor solicita un test de Covid negativ calatorilor din China. UE discuta miercuri un raspuns comun

Statele membre ale Uniunii Europene urmeaza sa discute, miercuri, despre adoptarea unui raspuns comun in legatura cu calatorii care vin din China, unde epidemia de Covid-19 pare sa fi scapat de sub control, a anuntat, sambata, Suedia, care a preluat, de la 1 ianuarie, presedintia semestriala a UE, noteaza AFP citata de Agerpres.

„Suedia este in cautarea unei politici comune pentru intreaga UE in ceea ce priveste posibila introducere a restrictiilor de intrare”, a explicat guvernul suedez intr-un comunicat.

Autoritatile de la Stockholm au indicat ca au decis sa activeze IPCR, un instrument care permite Consiliului sa reactioneze rapid in situatii de criza.

In contextul in care Beijingul a pus capat brusc politicii „zero Covid”, ducand la o explozie de contaminari in tara, Franta, Italia, Spania si Regatul Unit, Statele Unite si chiar Coreea de Sud, au decis saptamana aceasta sa impuna un test de Covid calatorilor care vin din China.

Joi, Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) a estimat „nejustificata” o asemenea masura, tinand cont ca tarile UE „au niveluri de imunizare si de vaccinare relativ ridicate” si „variantele care circula in China se afla deja in UE”.

Sambata, alte cateva tari au anuntat ca vor solicita un test de Covid negativ calatorilor din China.

Canada a anuntat ca masura va intra in vigoare pe 5 ianuarie si va fi reevaluata dupa 30 de zile. De asemenea, guvernul canadian a indicat ca va analiza toate apele uzate de la zborurile internationale care aterizeaza la Toronto si Vancouver pentru a supraveghea eventuala aparitie a unor noi variante.

Marocul a anuntat sambata ca va interzice intrarea pe teritoriul sau a calatorilor indiferent de nationalitate daca vin din China incepand cu 3 ianuarie „pentru a evita un nou val de contaminari” cu coronavirus.

Australia a anuntat ca va cere calatorilor din China sa prezinte teste negative pentru Covid-19, invocand o „lipsa de informatii complete” din partea Beijingului cu privire la valul de contaminari din tara. Aceasta masura, ce va intra in vigoare pe 5 ianuarie, este menita „sa protejeze Australia de riscul de emergenta a unor noi variante potentiale” si de „consecinta situatiei care evalueaza rapid in China”, a declarat ministrul australian al sanatatii, Mark Butler.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

51 de minute ago

Romania va produce si ea drone militare, la Brasov. Acord semnat de Carfil cu Periscope Aviation din Statele Unite

Drone militare urmeaza sa fie produse si in Romania, se anunta intr-un comunicat oficial transmis…

7 minute ago

Bataie generala in Seica Mare (Sibiu), a fost nevoie de interventia mascatilor. Trei barbati au ajuns la spital

Trei barbati cu varste de 17, 19 si 35 de ani au ajuns la spital…

21 de minute ago

Blue Origin, a lui Jaff Bezos, a trimis sase turisti in spatiu. 10 minute de zbor, dupa doi ani de pauza

Sase turisti "spatiali" au ajuns, pentru scurt timp, in spatiu la bordul rachetei New Shepard,…

O oră ago