Categories: news

„Am dat inapoi multe mii de lei”. Un MEDIC explica de ce romanii ofera spaga

Un tanar medic, in varsta de 33 de ani, explica de ce romanii simt nevoia de a da spaga. El sustine ca a refuzat intotdeauna: „De multe ori cand am ramas de garda mi au lasat colegii bani ca sa pot sa-mi cumpar mancare seara”.

Dezbatere aprinsa pe forumul aktual24.ro. Articolul Mesaj furios al unei DOCTORITE: „Cand lasati 5 lei coafezei la tuns nu e spaga?”. Dramele tinerilor rezidenti a starnit numeroase comentarii, multi plangandu-se de comportamentul doctorilor. Un medic in varsta de 33 de ani tine sa arate cum este si de partea cealalta a baricadei: bani putini, munca extenuanta, satisfactii minore. El a explicat si de ce mai toti romanii tin sa ofere spaga doctorilor.

„Am 33 de ani, sunt medic specialist. Avere: casa nu, cont in banca… 7000 de lei datorii. O masina din 2002 pe care mi a cedat-o unchi miu (altfel fac 1.30h pana la spital). Si cam atat. Castig cam 1600-1700 de lei pe luna doar din garzi… 8-9-10 garzi pe luna, uneori una dupa alta, adica minim 48 de ore in spital. In spitale nu sunt posturi, vin aici voluntar in fiecare zi ca sa nu-mi ies din mana… e o specialitate chirurgicala. Nu sunt posturi, desi este nevoie. Colegii mei pleaca pe rand in Franta, Anglia, Germania. Garzile sunt infernale, la modul ca de la 8 dimineata pana la cel putin 1 noaptea nu prea apuci sa stai jos. Sunt ore in care uit ca trebuie sa ajung la toaleta, cand aman masa pentru ca pacientii vin unul dupa altul.

De ce dau romanii spaga. Pentru ca vor sa intre in fata altora. Pentru ca vor o tomografie de care doar ei cred ca au nevoie. Pentru ca vor programare la tomografie in fata altora. Pentru ca au impresia ca d-aia ii lasi sa astepte, ca n-au dat bani. Pentru ca au impresia ca daca dau ii tratezi mai bine, le dai mai multa atentie, mai multe medicamente, mai mult nu stiu ce. Medicina de familie este un esec total in Romania. Nu trimit cand trebuie, nu trimit unde trebuie, nu trimit cum trebuie… adica un minim de investigatii; si de cele mai multe ori trimit cu diagnostice departe de realitate. Personal ii tratez pe toti la fel, in ordinea urgentelor sau in ordinea in care au venit. Majoritatea au impresia ca problema lor e cea mai grava, ca e singurul pacient, ca medicul bea ca fea si fumeaza. Intr-un spital mare sunt multi cu probleme, de cele mai multe ori mult mai grave si urgente decat ale celor care asteapta la garda.

Personal am refuzat sau am dat inapoi multe mii de lei. Am refuzat chiar cand aveam 50 de bani in buzunar. De multe ori cand am ramas de garda mi-au lasat colegii bani ca sa pot sa-mi cumpar mincare seara. Nu exagerez cu nimic si jur ca este purul adevar. Personal am cumparat mancare, medicamente si substanta de contrast din banii mei pentru pacienti. Personal imi cumpar din banii mei xilina si gelul anestezic pt ca poate am nevoie noaptea. Cu care nu ma anesteziez pe mine, ci pe pacienti. Nu mai pun nopti albe la recoltari de organe pentru transplant… care nu sunt platite niciodata. Am cumparat imprimanta pentru a printa externari si analize… topurile de hartie din banii nostri. Inclusiv capsatoarele sunt din banii nostri.

Garzile sunt multe, dese, grele, epuizante… seara imi vine sa plang la propriu de durere de picioare. Multe pentru ca am facturi de platit, mi se mai face si mie foame… sete… Nu mi-am mai cumparat nici macar sosete sau chiloti de anul trecut… si suntem in iulie. De multe ce sunt, aproape ca nu mai am viata personala.

Carti. Nu mai stiu de cand nu am mai cumparat. De cele mai multe ori printam ghidurile europene sau le citim online.

Congrese. Am fost la un singur congres international platit din banii mei 100% pe vremea cand aveam salariu si dupa 20 de garzi in 2 luni.

Banii pe care ii dati voi la casa de asigurari de sanatate: un pacient operat cu spitalizare de 10-14 zile costa undeva intre 8.000 si 20.000 de lei. Daca are nevoie de antibiotice de rezerva… si mai mult. O spitalizare pentru un caz complex de cca 1 luna in sectiile de terapie intensiva are la sfarsit un decont de cca 20.000… 2 miliarde de lei vechi! Si asta un singur pacient!”, a scris medicul pe aktual24.ro.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Israelul da inapoi in privinta confiscarii echipamentul de transmisiune live ale Associated Press

Autoritatile israeliene au confiscat marti o camera si echipamentul de transmisiune video ale Associated Press,…

4 ore ago

Site-ul presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat numele constitutional al tarii, revenind la abrevierea MK sau simplu, Macedonia

Site-ul oficial al presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat referintele la numele constitutional al tarii…

4 ore ago

In Germania a inceput procesul Printului Reuss care ar fi pregatit o lovitura de stat violenta

Marti a inceput, in Germania, procesul lui Heinrich XIII Printul Reuss, in varsta de 72…

4 ore ago

Noua copii care lucrau in agricultura au murit in Egipt dupa ce microbuzul in care se aflau a cazut in Nil de pe feribot

Cel putin 10 lucratoare agricole, dintre care noua minore, au murit marti in Egipt, dupa…

4 ore ago

Spania isi rechema permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei a spus ca nu va „repeta aceeasi greseala”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

5 ore ago