Categories: news

„Am drepturi!”. Este burka/hijab de acceptat in scoli? Experienta unui profesor, Romania incepe sa se confrunte cu probleme similare din Vestul Europei

Florin Diaconu, profesor la Universitatea din Bucuresti, relateaza ca s-a confruntat la cursurile sale cu o situatie neobisnuita pana acum. Una dintre studente, refugiata, a venit cu acoperamant islamic. Cand a fost intrebata daca se poate evita afisarea identitatii religoase, studenta a reactionat violent.

„M-am trezit pe cap, ieri, la unul din cursurile mele, cu o purtatoare de acoperamant islamic. Nu o burka, aceea care ascunde complet capul, inclusiv fata, ci mai degraba ceva care semana cu ceea ce numim in mod obisnuit hijab sau al-amira (pentru diferentele dintre aceste forme de exprimare vestimentara a identitatii religioase islamice.

La o intrebare vadit benigna, zic eu, adresata in afara orelor de curs (de fapt, dupa ele) legata de eventualitatea ca persoana in cauza sa ia in calcul, macar ca simpla ipoteza de lucru, rugamintea mea de a se gandi daca, totusi, chiar e cazul sa-si afiseze in chip atat de ostentativ credinta, am primit, in loc de raspuns, un sir de zbierate. Cu putinele cuvinte pe care le stie in limba romana, persoana in cauza – relativ recent ajunsa in Romania, pe cat am inteles, ca refugiat sau azilant – mi-a transmis, printre alte racnete: ‘Eu am drepturi!’. Perfect adevarat. Are drepturi, desigur, ca orice alt azilant sau refugiat; stiu si eu asta. Doar ca drepturi am, la naiba, si eu, nu numai domnia sa”, scrie Diaconu pe Putereaacincea.ro.

Diaconu a tinut apoi sa arate ca emigrantii de religie musulmana veniti in ultima vreme in Romania „constituie un plus demografic, cultural si economic realmente important”.

„Ca lucrurile sa fie foarte clare, cred ca Romania, ca si orice alta tara civilizata, are a fi cat se poate de toleranta cu toate religiile, inclusiv cu cele ale minoritatilor si ale refugiatilor sau azilantilor, oricare si oricate ar fi ele. Mai mult, cu referire directa la musulmani, cred ca notabil de multi turco-tatari care traiesc, de secole, aici – concentrati in special in Dobrogea – sunt buni cetateni romani (ca sa dau un macar un exemplu cat se poate de clar, hai sa ne uitam, prietene, pe CV-ul cetateanului roman de etnie turca Gelaledin Nezir – vezi text de presa la adresa de internet https://www.replicaonline.ro/primul-general-turc-din-romania-ridicat-la-rangul-de-chestor-principal-de-politie-206591/).

Mai cred – ceea ce, presupun, ii va enerva cumplit pe tot soiul de fundamentalisti crestini si xenofobi – si ca Europa, in general (ceea ce inseamna si Romania, ca parte a lumii europene) are mare nevoie de populatie venita din alte parti, care sa compenseze cumva, cat mai rapid, scaderea demografica accentuata din ultimele decenii. Mai cred ca, pentru Romania, si cei mai multi dintre musulmanii veniti in ultima vreme (in anii de dupa 1989, mai precis) constituie un plus demografic, cultural si economic realmente important. Sa dau cateva exemple: stiu, intamplator, cativa medici veniti din Orientul Mijlociu si care sunt, atat ca oameni, cat si ca profesionisti, persoane de toata isprava. La mine la piata, de multa vreme are un atelier de chei un iranian micut, in mod evident musulman siit. Alt om de toata isprava, zau asa: foarte muncitor, adesea tare vesel si totdeauna politicos. Tot la mine la piata, aproape de Splai, ani in sir am mancat cei mai buni hamburgeri din intreg universul, pregatiti de o familie mixta – ea romanca, el venit, cine stie din ce motive, de prin Orientul Mijlociu. Rar am vazut oameni la fel de politicosi si la fel de muncitori ca domnul in cauza. Sa-i ocroteasca, mi-as dori, pe toti musulmanii acestia de toata isprava si Dumnezeul meu crestin, si Allah al lor!

In plus, cred cu tarie – iar datele demografice ma forteaza, si ele, sa fac asta – ca Romania are nevoie (mare nevoie, de fapt) si in continuare de imigranti, inclusiv de aceia sositi din Orientul Mijlociu (ca doar n-o sa vina aici oameni care cauta cu disperare sa-si faca un rost, valuri-valuri, din Suedia sau din Statele Unite).

Identitatea religioasa islamica a imigrantilor ce vin din Orientul Mijlociu Extins si din Africa de Nord nu are de ce sa fie, cred eu, deranjanta pentru nimeni. Atata timp cat nu e agresiva. Si atata timp cat nu e nici deranjanta, inclusiv prin gesturi ostentative comise, sub acoperirea atat de convenabila a credintei religioase, cu evidenta si sfidatoare obraznicie. Sau, eventual, chiar cu vreo miza politica pe termen lung”, mai spune Diaconu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

9 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

5 ore ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

5 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

6 ore ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. Ea este acuzata acum de „greseli fatale” in relatia cu Rusia

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

6 ore ago